România va expulza un diplomat rus, în contextul otrăvirii unui fost spion rus la Londra. Val de expulzări în Europa și SUA

26 martie 2018, 16:45

Statele Unite au anunțat expulzarea a 60 de diplomați ruși și închiderea Consulatului rus de la Seattle. 12 dintre ei sunt presupuși agenți de informații activi în misiunea rusă la ONU. Au la dispoziție o săptămână să părăsească Statele Unite.

Washingtonul a luat aceste măsuri în comun cu aliaţii NATO şi cu partenerii din întreaga lume, ca reacţie la folosirea de către Rusia a unei arme chimice de tip militar pe teritoriul Marii Britanii, a precizat Casa Albă.

Pentru Uniunea Europeană, anunțul a fost făcut de președintele Consiliului.

Donald Tusk: Am decis să-l rechemăm pe ambasadorul UE în Rusia pentru consultări. Ca o consecinţă directă a deciziei Consiliului European de săptămâna trecută de a reacţiona într-un mod comun, deja 14 ţări membre au decis să expulzeze diplomaţi ruşi. Măsuri suplimentare, inclusiv alte expulzări în cadrul comun al UE, nu sunt excluse în zilele şi săptămânile viitoare.

Numărul țărilor care au anunțat expulzări crește de la o oră la alta. Germania, Franța și Polonia au anunțat expulzarea a câte 4 diplomați ruși. Cehia și Lituania vor expulza câte 3, Olanda 2, Ungaria, Letonia, Finlanda și Croația câte un diplomat.

Ministerul român de Externe a notificat Ambasada Rusiei la București că un diplomat va fi declarat persona non grata și este obligat să părăsească teritoriul României. MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Aceasta este cea mai mare expulzare colectivă de ofiţeri ruşi de informaţii din istorie. Am găsit o mare solidaritate din partea prietenilor şi partenerilor noştri din UE, America de Nord, NATO şi nu numai„.

Fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica sa se află în continuare în spital, în stare gravă, după atacul cu agent neurotoxic Noviciok.

Rusia a negat implicarea în acest caz. Acuză țările care i-au expulzat diplomaţii că urmează orbeşte principiul unităţii euro-atlantice şi le promite o ripostă.

Între timp, Ambasada Rusiei în Statele Unite a postat un sondaj pe Twitter și i-a întrebat pe utilizatori ce misiune diplomatică americană ar trebui închisă, ca răspuns la decizia președintelui Donald Trump.

Opțiunile de răspuns: Consulatul american din Valdivostok, Consulatul din Sankt Petersburg și cel din Yekaterinburg.

Se poate vota timp de 24 de ore.

În primele 3 ore de la postare, cei mai mulți utilizatori au votat pentru închiderea Consulatului din Sankt Petersburg.

_________________________

ACTUALIZARE Ministerul Afacerilor Afacerilor Externe de la București anunță că un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse în România  va fi declarat persona non-grata și va fi expulzat. Mai multe țări europene și SUA au anunțat că expulzează diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Marea Britanie în cazul Skripal. Știrile pe acest subiect vin în cascadă pe agențiile internaționale de presă. Potrivit BBC, Rusia a anunțat că va reacționa „proporțional”.

Decizia este luată „în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice„, arată MAE, într-un comunicat.

MAE precizează că „a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României.”

„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, arată sursa citată.

Mai multe țări europene au anunțat expulzarea unor diplomați ruși, iar Statele Unite au decis expulzarea a nu mai puțin de 60 de diplomați din Rusia, precum și închiderea Consulatului rus din Seattle.

Deși Moscova a negat orice implicare în acest caz, liderii Uniunii Europene au căzut de acord săptămâna trecută că este foarte probabil ca Rusia să fie în spatele otrăvirii fostului spion rus și a fiicei lui în capitala britanică. Prin urmare, mai multe țări membre au anunțat că încep expulzări ale unor diplomați ruși. A anunțat de asemenea expulzări Ucraina.

Potrivit BBC, Rusia a anunțat că va reacționa „proporțional”.

Primele expulzări au fost făcute chiar de Marea Britanie –  a expulzat 23 de diplomați ruși, care au părăsit deja Regatul. În replică, Moscova a expulzat, la rândul ei, tot 23 de diplomați britanici din Rusia și a închis British Council.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite