România vrea drone așa cum are Armata Ucrainei. Ministerul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 18 drone Bayraktar

1 septembrie 2022, 20:53

La începutul lunii august, ministerul Apărării a solicitat aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord. Este vorba de 18 drone Bayraktar TB2 în valoare de 300 milioane dolari, fără TVA. În documentul făcut public de jurnaliştii de la G4 Media, este specificat faptul că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul oferit de turci poate satisface nevoile în termenul stabilit.

Cele trei sisteme cu capacităţi de lovire a ţintelor ar urma să fie cumpărate împreună cu un pachet de suport logistic, dar şi echipamente specifice de instruire şi antrenament pentru Forţele Terestre.

Dragoș Mateescu, expert, Institutul Diplomatic Român: „Bayraktar este produsă de această firmă Baykar, al cărui proprietar este domnul Bayraktar, ginere al domnului Erdogan. Dar pentru România nu asta este important, este important că aceste drone sunt performante, mulţi le consideră ca tehnologie înaintea tehnologiei europene în domeniu.”

Drona Bayraktar TB2 are un timp de zbor – 27 ore, 3 minute, poate ajunte la o altitudine maximă de aproximativ 7600 de metri şi poate fi controlată de la 300 de km distanţă, potrivit site-ului producătorului turc.

Are o rază de acțiune de 150 de kilometri, o anvergură a aripilor de 12 metri și o greutate de 650 de kg, poate transporta patru rachete ghidate cu laser.

Până acum acest model de dronă a fost cumpărat de Azerbaidjan, Ucraina, Qatar şi Libia.

Claudiu Degeratu, sociolog, expert securitate națională: „Ucraina, faţă de Rusia, nu avea capacităţi de a culege informaţii cu avioane fără pilot performante. A extins gama de misiuni posibile această dronă, pentru că ele au şi capacitatea de lansa lovituri şi din acest punct de vedere drona Bayraktar s-a dovedit foarte bună pentru acest tip de conflict.”

România nu e la prima încercare să cumpere drone. Acum doi ani s-a obţinut aprobarea în Parlament pentru 21 de drone clasa II, prin licitaţie. Şi acel contract de apropia tot de suma de 300 de milioane de dolari. Potrivit caietului de sarcini, dronele erau destinate forțelor terestre și celor navale, iar producţia şi mentenanţa lor trebuiau să fie făcute în România. În cursă rămăsese o dronă produsă de Elbit Systems – Watchkeeper X.

Claudiu Degeratu: „Cred că reprezintă la fel, o prioritate. Pentru că, vedeţi, trupele terestre nu pot efectua misiuni performante în teren dacă nu au asemenea sisteme de luptă.”

Licitaţia pentru aceste 21 de drone a fost reluată luna trecută, potrivit site-ului Romtehnica, iar în caietul de sarcini sunt aceleaşi condiţii esenţiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite