Românii consumă pâine multă și de calitate slabă. Deși s-a scumpit continuu, prețul pâinii rămâne cel mai mic din Uniunea Europeană

22 august 2021, 17:47

În România, pâinea e mai scumpă cu 5% față de vara trecută, arată datele oficiale. De exemplu, în magazinele din București, prețurile încep de la un leu și 50 de bani și depășesc 8 lei, în funcție de sortimente și gramaj. Sunt de aproape două ori mai mici decât media europeană. Dar și puterea de cumpărare e mai mică.

Opiniile clienților sunt împărțite și în privință calității. 28% dintre participanții la un sondaj consideră că produsele au o calitate mediocră. 27% sunt mulțumiți, iar 26%, nu.

Lect. dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Pâinea trebuie să fie proaspătă, moale dar densă. Dacă pâinea este moale și rămâne strânsă, (…) mică, odată ce noi am strâns-o, (…) atunci vorbim despre o pâine care nu are suficiente fibre. (…) Coaja dacă e prea deschisă nu are fibre, dacă e prea închisă timpul de fermentare la fel nu a fost respectat. Atunci când o tăiem (…) să nu existe dungi, să nu existe culori diferite în interiorul pâinii”.

Nivelul de calitate e o consecință a modului în care este organizată producția agricolă, spun specialiștii.

Reprezentații industriei de panificație spun însă că rețetele sunt adaptate gustului consumatorilor. Acum, pregătesc noi scumpiri pe motiv că plătesc mai mult pentru gaze și energie electrică.

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase: Oamenii (…) când au auzit că se poate mări preţul la pâine datorită costurilor exagerate care au apărut în ultimul timp, au comentat că nu ştiu ce se întâmplă în piaţă. Dar creşterea de preţ e de 10, 20 de bani pe bucată de pâine, iar dacă îi vede pe jos nu se apleacă să îi ia”.

Un român consumă, în medie, 78 de kilograme de pâine pe an, peste media europeană, conform statisticilor din piață.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite