Românii cu credite ar putea primi răgaz până la finalul anului pentru achitarea ratelor. Experții atrag atenția că o intervenție bruscă ar putea duce la deprecierea leului

20 martie 2020, 18:49

Un semnal puternic pentru stimularea creditării și a economiei a venit de la BNR, care a decis să reducă dobânda cheie de la 2,5 la 2 la sută, din 23 martie.

Proiectul care va fi dezbătut de parlamentari prevede suspendarea plății ratelor și dobânzilor pentru creditele contractate până în 19 martie.

Valeriu Steriu, deputat PSD:  solicităm suspendarea până la sfârșitul anului a obligațiilor de plată (…) durata contractului urmând a se prelungi cu durata în care aceste rate sunt suspendate. Există riscul că un milion de oameni chiar să nu mai plătească ratele!

Unele bănci permit deja celor aflați în dificultate să amâne plata ratelor până la 3 luni.  Iar Asociația Română a Băncilor transmite că există soluții pentru a-i sprijini pe datornici și că băncile sunt în contact direct cu Banca Națională și Guvern. Și cei care au rate prin programul „Prima Casă” ar putea fi păsuiți. Reprezentanții Fondului de Garantare au cerut că perioada de amânare de până la 3 luni.

Dumitru Nancu, Directorul Fondului De Garantare Pentru IMM:  Fondul încurajează finațatorii parteneri să aprobe amânări de plata a ratelor pe o perioada de 1 și 3 luni pentru a veni în sprijinul clienților vulnerabili în această perioadă. În funcție de cum va evolua această situație, avem în vedere să prelungim această perioada. Beneficiarul aflat în dificultate solicită băncii prin email sau telefon să-i acorde facilitate de amânare a plății.

Specialiștii le recomandă în continuare celor cu credite să își plătească datoriile la timp și să nu ceară amânare dacă situația nu impune acest lucru.

Irina Chițu, director finzoom.ro: Acei clienți care apelează la aceste amânări nu vor fi raportați la biroul de credite și nu li se vor aplică penalități. Dar nu înseamnă iertare de a mai plăti acele rate. Amânarea înseamnă că nu vor mai deveni scadente în perioada respectivă.

Ungaria a luat recent o astfel de măsură, dar moneda națională s-a depreciat rapid. Tocmai de aceea, reprezentanții Guvernului poartă discuții cu cele mai mari bănci pentru a găsi o soluție care să nu afecteze leul, aflat oricum în situație dificilă.

Robert Sighiartău, deputat PNL: În Ungaria, odată ce s-a făcut acest anunț, forintul ungar s-a depreciat cu 6%, asta pentru că nu au avut loc discuții cu băncile. Trebuie să avem mare grijă! Susțin în totalitate că în următoarea perioadă, având în vedere situația de urgență, de criză fără precedent, în care se află România și românii, aceste plăți de rate să fie suspendate.

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România: Aceste măsuri nu pot fi implementate peste noapte pentru că se vor refula imediat în retrageri de capital și deprecierea monedei naționale. Imaginați-vă moneda națională să ajungă la 5,2 lei, 5,3 lei un euro.

Un nou set de măsuri economice ar putea fi adoptat de Executiv săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite