Românii se împrumută tot mai mult la bănci. Creditarea este la cel mai ridicat ritm anual de creștere de la criza financiară din 2009
24 Septembrie 2021, 20:17 | Știrile TVR

Valul patru al pandemiei ne-a prins cu tot mai multe datorii la bănci. Valoarea totală a împrumuturilor luate de populație și de firme a urcat puternic, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale. Creditarea a atins cel mai ridicat ritm anual de creștere de la criza financiară din 2009. Economiștii recomandă să ne facem bine calculele și să luăm un credit doar dacă este cu adevărat necesar, mai ales că dobânzile sunt în creștere.

De la începutul anului ne-am împrumutat tot mai mult de la bănci. Valoarea totală a creditelor în lei, acordate populației, a ajuns în august la peste 130 de miliarde, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale. Este cel mai mare ritm anual de creștere din mai 2019.

Clienții au preferat mai ales creditele de consum și cele pentru achiziția de locuințe, arată statisticile Băncii Centrale. Analiștii pun fenomenul și pe seama măsurilor de relaxare din vară, când incidența cazurilor de infectări era foarte scăzută.

Valoarea totală a împrumuturilor populației și ale companiilor a urcat, la sfârșitul verii, la aproape 310 miliarde de lei. A înregistrat cel mai mare ritm anual de creștere de la criza financiară din 2009: 12,8%.

Și depozitele totale ale populației și ale firmelor au fost în ușoară creștere în august, față de iulie, și au ajuns la aproape 450 de miliarde de lei, mai arată statisticile Băncii Naționale. Ritmul anual de creștere a fost de 15,5%, mai mic însă decât cel de la începutul anului. Populația a preferat mai ales depozitele în valută, iar companiile pe cele în lei.