Românii se întorc la muncă în străinătate. Recomandările Poliţiei de Frontieră pentru evitarea aglomeraţiei din vămi
02 Ianuarie 2018, 13:24 (actualizat 02 Ianuarie 2018, 14:20)
(actualizat 02 Ianuarie 2018, 14:20) | Știrile TVR

În perioada sărbătorilor de iarnă şi în primele zile ale anului 2018, traficul prin punctele de trecere ale frontierei a înregistrat creșteri faţă de o perioadă normală, a anuţat Poliţia de Frontieră. Măsurile dispuse au dus la fluidizarea traficului, nefiind înregistraţi timpi mari de aşteptare la graniţă.

În perioada 18 decembrie 2017 - 01 ianuarie 2018, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.145.000 de persoane, din care 975.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 1.170.000 pe sensul de intrare în ţară, fiind înregistrată o creştere cu 15% faţă de acelaşi interval de timp, dintr-o perioadă normală.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 767.000 persoane, cele aeroportuare - 596.000 persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova - 351.000 persoane.

De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontiera a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă cu un trafic de aproximativ 385.000 persoane, urmat de  P.T.F. Nădlac II cu peste 258.000 persoane şi P.T.F. Borş unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 166.700 persoane. Totodată, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albiţa, cu un trafic de peste 127.000 treceri persoane.

Recomandări:

Deoarece în perioada imediat următoare mulţi cetăţeni români se vor întoarce  la reşedinţelor din străinătate, se preconizează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport la frontierele din vestul ţării, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere de la frontiera româno-ungară unde sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens.

pe raza jud. Timiş: T.F. Cenad - Kiszombor;

pe raza jud. Arad: T.F. Nădlac - Nagylak

P.T.F. Nădlac II - Csanadpalota

P.T.F. Turnu - Batonnya;

P.T.F. Vărşand - Gyula

pe raza jud. Bihor: T.F. Salonta - Mehkerek;

P.T.F. Borş - Artand;

P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany;

P.T.F. Săcuieni - Letavertes

pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj;

P.T.F. Petea - Csengersima.

De asemenea, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi, se estimează creşteri ale traficului la frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Pe frontiera româno-moldoveană:

pe raza jud. Galaţi: T.F. Oancea-Cahul

P.T.F. Galaţi-Giurgiulesti

pe raza jud. Vaslui : T.F. Albiţa-Leuseni

pe raza jud. Iaşi: T.F. Sculeni-Sculeni

pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi – Prut-Lipcani

P.T.F. Stînca-Costeşti

Reamintim că accesând aplicaţia on-line „Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional” se pot vizualiza punctele de trecere ale frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare, în culori diferite.

Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz. De asemenea, informaţii privind punctele de trecere ale frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.