Românii vor putea călători cu trenuri noi. Autoritatea pentru Reforma Feroviară cumpără 20 de trenuri electrice

25 martie 2022, 20:20

Licitația pentru achiziția trenurilor electrice inter-regionale a început în aprilie 2020. Abia acum a fost semnat contractul, cu un consorțiu european.

Noile trenuri vor fi fabricate în Italia și vor putea circula cu cel mult 160 de km/h. Vor avea 351 de locuri și sunt dotate cu sisteme de climatizare, Wi-fi, bistro și zonă pentru persoanele cu dizabilități. Primul tren ar urma să fie livrat la sfârșitul anului viitor. Restul, cel târziu până la finalul lui 2024.

Trenurile vor circula pe 12 rute principale, printre care București-Constanța, București-Brașov, Cluj-Timișoara sau Cluj-Suceava-Iași. Cea mai mare problema rămâne, însă, starea infrastructurii.

Noile trenuri sunt așteptate atât de călători, cât și de mecanicii de locomotivă, care au cerut în stradă achiziția de material rulat.

Locomotivele și vagoanele care circulă pe calea ferată din România au o vechime medie de peste 30 de ani. La CFR Călători, ultima achiziție de trenuri noi a avut loc între 2001 și 2004 atunci când au fost achiziționate cele 120 de săgeți albastre.

Investiția totala pentru achiziția celor 37 de trenuri se ridică la aproape 750 de milioane de euro. Autoritatea pentru Reforma Feroviară pregătește acum o nouă licitație pentru alte 62 de trenuri electrice regionale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite