Românul considerat cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume a fost reținut pentru 24 de ore

Bancnote false
Bancnote false
25 iunie 2020, 15:18

”Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului C.R.T. şi măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpaţii B.E.D. şi E.I., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, complicitate la punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

În fapt, s-a reţinut că pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat în scopul falsificării bancnotei din cupiura de 100 lei şi punerii în circulaţie a acestora. De asemenea, s-a reţinut că membrii grupării induceau în eroare persoane prin punerea în circulaţie a bancnotelor contrafăcute.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent rezultă că, în perioada 2014 – 5.05.2019, membrii grupului infracţional au falsificat şi pus în circulaţie, pe întreg teritoriul ţării, un număr de 17.065 de bancnote contrafăcute.

Din cele 17.065 de bancnote contrafăcute, 3.000 – reprezintă obiectul de cercetare în 2.734 de dosare penale, restul formând obiectul cercetării unor acte materiale cu privire la care, prin ordonanţa din data de 19 iunie, s-a dispus extinderea urmăririi penale, precizează DIICOT.

Astfel, în perioada 2013 – 2014, inculpatul C.R.T., în prezenţa inculpatei B.E.D., a desfăşurat activităţi de încercare de contrafacere a bancnotei cu cupiura de 100 lei, cu sprijinul inculpatului E.I., care a comandat de la o firmă belgiană o parte din instrumentele pe care le-au folosit în contrafacere.

După ce tehnica de contrafacere a bancnotelor a fost perfecţionată, grupul infracţional a pus la cale o metodă de plasare a acestora pe piaţă, fără a putea fi identificaţi.

Înainte de a pleca la plasări, liderul grupării se interesa de localităţile unde se organizau târguri, bâlciuri sau serbări locale. De fiecare dată când plecau către respectivele localităţi închideau telefoanele în scopul de a nu putea fi urmăriţi, menţionează DIICOT. Înainte de a merge la diferiţi agenţi economici sau vânzători ambulanţi/pieţe, liderul era cel care iniţial se uita la fizionomia respectivului vânzător şi, după ce era încredinţat că acea persoană are potenţial de a fi înşelată, le făcea semn membrilor pe care îi trimitea să pună în circulaţie banii contrafăcuţi, explică procurorii.

Interesul acestora era de a achiziţiona produse de valoare mică astfel încât restul primit de la bancnota contrafăcută de 100 lei să fie cât mai mare.

În urma percheziţiilor efectuate de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul ONC – DCCO, au fost ridicate un număr de 450 de bancnote contrafăcute, sumele de 207.863 lei şi 11.120 euro, aparatură şi materiale folosite la falsificarea de monedă, 31 de calendare privind organizarea la nivelul fiecărui judeţ a pieţelor, târgurilor şi oboarelor, precum şi un număr de 1.000 de certificate de autenticitate Registrul Auto Român, în alb şi fără serie.

În cursul zilei de joi, inculpatul C.R.T. urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite