Rușii de rând au păreri împărțite despre ceea ce se întâmplă în țara vecină. Vârstnicii sunt de partea Kremlinului, tinerii nu susțin războiul

27 februarie 2023, 10:35

Persoanele mai în vârstă declară că sancțiunile economice impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina nu prea i-au afectat. Recunosc că se informează despre ce se întâmplă în țara vecină doar din programele de știri, controlate de stat.

„Pentru mine nu s-a schimbat nimic. Eu trăiesc în Urali. Cum a fost înainte, aşa e şi acum”, mărturisește o femeie.

Întrebată de unde se informează acolo, în Urali, femeia a spus: „Ştiu ce mi se arată la TV. Urmăresc canalale de ştiri la care am acces. Dacă vreau ceva anume, urmăresc ce vreau eu, nu ce mi se impune”.

Un bărbat este de părere că în Rusia a fost o perioadă foarte lungă de stagnare. „Ne-am folosit de bunăstarea altor state. Şi am crezut că aşa va fi permanent. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, războiul, operaţiunea specială, cum vreţi să-i ziceţi, sancţiunile nu au apărut de ieri, au fost aplicate din 2014. De atunci am înţeles spre ce ne îndreptăm”, a declarat bărbatul.

Tinerii percep altfel lucrurile. Nu se sfiesc să vorbească deschis despre război și recunosc că încă sunt îngrijorați de ceea ce se întâmplă.

„Un sentiment de nelinişte am avut în urmă cu un an. Îl am şi acum”, spune o tânără.

Un adolescent arată că, din păcate, s-au schimbat relaţiile: „Oamenii care trăiesc pe partea cealaltă au o părere foarte proastă despre noi din cauza a ceea ce se întâmplă. În realitate, noi avem o altă abordare”.

Potrivit unui ultim sondaj independent realizat în Rusia, cei mai mulți ruși- 34 la sută nu susțin intervenția militară a Moscovei și pledează pentru o soluție de pace.

27 % însă susțin linia războinică a Kremlinului însă un procent la fel de semnificativ, de 33 la sută se declară neutri vizavi de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite