Rușii atacă necontenit zona Zaporojie. Localnicii se tem de o catastrofă nucleară
30 Octombrie 2022, 11:44 (actualizat 30 Octombrie 2022, 12:16)
(actualizat 30 Octombrie 2022, 12:16) | Știrile TVR

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în mare parte în Ucraina după atacurile rușilor. Președintele Volodimir Zelenski spune însă că va fi în continuare nevoie de economisirea energiei electrice câtă vreme atacurile rușilor țintesc doar infrastructura vitală. Mai greu este pentru cei care au rămas în Ucraina, în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, care se tem că oricând o rachetă poate declanșa iadul pe pământ.

Localitatea Nikopol, situată pe malul drept al Niprului, se află la doar câțiva kilometri de centrala nucleară de la Zaporijie.

Puținii localnici care au rămas în zonă se tem de câte ori aud o rachetă. Niciodată nu știu dacă acela e proiectilul care va declanșa catastrofa.

Oleksandr Sayuk, primarul orașului Nikopol: Am distribuit deja tabletele de iod. Dacă cineva are nevoie suntem aprovizionați.

Peste jumătate din cei 100.000 de locuitori au plecat fie în afara țării, fie în locuri mai sigure din Ucraina.

Încă de această vară, rușii bombardează orașul într-una de pe partea cealaltă a Niprului. Nimeni nu se poate apropia de râu pentru că malurile sunt minate. Dar asta ii preocupă mai puțin pe localnicii care se tem de o catastrofă nucleară provocată de ruși.

Asta în timp ce la Krivoirog a mai ajuns un tren plin cu refugiați veniți din Donețk și se pare că este ultima garnitură din programul de evacuare. Din august, aproximativ 130.000 de ucraineni au fost evacuați din teritoriile temporar ocupate și din cele eliberate, iar din Donețk au plecat 26.000.