Rușii, depășiți numeric de opt ori în regiunea Harkov. Aliații lui Putin sunt furioși
12 Septembrie 2022, 20:03 (actualizat 12 Septembrie 2022, 21:36)
(actualizat 12 Septembrie 2022, 21:36) | Știrile TVR

Armata ucraineană a recucerit mii de km pătraţi din teritoriile ocupate de ruşi. Steagul Ucrainei flutură acum în sute de localități din Regiunea Harkov până la graniţa cu Rusia. Contraofensiva în forţă a adus în teren de 8 ori mai mulți soldaţi ucraineni decât ruşi, o recunosc chiar oficialii regionali numiţi de Moscova.

Steagul Ucrainei flutură din nou în sute de localități din regiunea Harkov, inclusiv la Hoptivka punctul de trecere a frontierei cu Federația Rusă. Armata ucraineană a recuperat peste 3 mii de km pătrați de teritoriu ocupat de armata rusă în ultimele 6 luni și pe unde găseau simboluri rusești le distrugeau. Succesul contraofensivei recunoscut de oficialii numiți de Moscova este pus pe seama numărului mare de militari.

De la distanță, armata rusă a continuat să bombardeze Harkovul care din nou a rămas fără electricitate și apă curentă. Situația are loc la doar câteva ore după autoritățile locale reușiseră să reia alimentarea în cea mai mare parte a orașului după bombardamentele din weekend. Și nu doar în est armata ucraineană câștigă teren în față rușilor ci și în sud, la Herson.

Deși oficial Kremlinul afirmă că operațiunea specială decurge normal, succesele armatei ucrainene au provocat consternare și furie printre aliații lui Putin care cer schimbări imediate. Printre aceștia liderul cecen Ramzan Kadîrov care și-a trimis din nou soldații în Ucraina și i-a transmis un ultimatum lui Putin.

Liderul de la Kiev spune că armata ucraineană va avansa în continuare și va elibera teritoriul de invadatori. Un optimism care se simte și pe străzile capitalei. Succesul acestei contraofensive este văzut de analiști că un moment important pentru că arată că armata rusă poate fi înfrântă pe câmpul de lupta. În ciuda acestor câștiguri recente drumul este însă lung și complicat, iar Rusia încă ocupă o cincime din teritoriul Ucrainei.