Rusia a majorat livrările de gaze naturale spre Europa, prețul începe să scadă
10 Noiembrie 2021, 16:21 (actualizat 10 Noiembrie 2021, 16:40)
(actualizat 10 Noiembrie 2021, 16:40) | Știrile TVR

Rusia a majorat miercuri fluxurile de gaze spre Europa via Polonia şi Belarus, precum şi prin Ucraina. Se atenuează astfel unele dintre temerile privind înăsprirea livrărilor înaintea iernii şi se reduc preţurile, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, fluxurile scăzute spre Europa şi inversarea fluxurilor la gazoductul Yamal-Europe, ceea ce înseamnă că gazele au fost direcţionate spre est, în Polonia, în loc de Germania, spre vest, au dus la creşterea preţurilor energiei pentru industrie şi consumatori.

Dar, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat Gazprom să umple depozitele sale europene după finalizarea umplerii depozitelor din Rusia, Moscova a început luni seara să pompeze din nou gaze către Germania.

Marţi, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea preţului gazelor în regiune, deşi analiştii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa şi pentru ca preţul gazelor să scadă semnificativ.

Fluxurile de intrare către Germania la Mallnow, prin gazoductul Yamal-Europe, au urcat miercuri la 12.469.613 kilowaţi-oră (kWh), de la 9.825.008 marţi, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade.

Deşi fluxurile de gaze la Mallnow înregistrează cel mai ridicat nivel din ultimele săptămâni, ele rămân "mult" sub nivelul din septembrie, susţin analiştii de la Refinitiv.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au scăzut miercuri cu 8%, la 64,35 euro per MWh, cel mai redus nivel din ultimele opt zile.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.

Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Sursa: Agerpres