Rusia amenință că nu va mai livra petrol și gaze statelor care plafonează prețurile la hidrocarburi
02 Septembrie 2022, 18:14 (actualizat 02 Septembrie 2022, 23:36)
(actualizat 02 Septembrie 2022, 23:36) | Știrile TVR

Rusia amenință că nu va mai livra petrol și gaze statelor care plafonează prețurile la hidrocarburi. Asta în condițiile în care șefa comisiei europene, Ursula von der Leyen, a anunțat chiar astăzi că Europa trebuie să plafoneze prețul gazului rusesc. SUA cred că o asemenea măsura va lovi grav în finanţele Rusiei care va întâmpina greutăți din ce în ce mai mari în susținerea războiului din Ucraina. Cu detalii, corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.

Kremlinul avertizează că, dacă anumite țări vor încerca să plafoneze prețul la hidrocarburi, Rusia nu va mai coopera cu ele pe principii care nu corespund economiei de piață, iar resursele energetice disponibile vor merge în alte direcții.

Liviu Iurea, corespondent TVR Moscova: În canalul său de Telegram, fostul președinte Dimitrii Medvedev avertizează că, în cazul în care Uniunea Europeană va adopta o asemenea măsură, livrările de gaz rusesc în Occident vor fi sistate. Pur și simplu nu va mai fi gaz rusesc în Europa - scria Dmitrii Medvedev.

Încă din luna mai, Uniunea Europeană a convenit instituirea progresivă a unui embargo parțial asupa țițeiului și produselor petroliere rusești.

Miniştrii de finanţe din statele G7 se gândesc la impunerea unui plafon de preţ pentru petrolul cumpărat din Rusia. Ei sunt convinși că, în acest mod, ar putea diminua veniturile cu care Moscova îşi finanţează armata în războiul contra Ucrainei.

În momentul de față, Uniunea Europeană a reușit, cu ajutorul Norvegiei și Statelor Unite, să își umple depozitele de gaz la 80 la sută din capacitate, așa că există discuții și pentru plafonarea prețului la gaz.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: Sunt ferm convinsă că a venit timpul să plafonăm preţul la gazul care vine prin conductele din Rusia.

De  câteva zile, Rusia a suspendat livrările de gaze în Germania prin gazoductul North Stream 1 pentru lucrări de mentenanță la singurul echipament aflat în funcțiune. Încă din luna iulie, Moscova a redus treptat volumul livrărilor de gaz prin North Stream, invocând probleme tehnice și necesitatea unor reparații la turbinele gazoductului.

Dimitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kemlinului: Uitaţi-vă şi dvs., rezerve tehnice pur şi simplu nu există. Funcţionează doar o singură turbină. Depozitele nu sunt făcute, dar nu din cauza Gazprom. De aceea, buna funcţionare a sistemului de gazoducte este ameninţată.

Moscova insistă pe ideea că sancțiunile impuse de Occident Rusiei nu permit realizarea unor lucrări de revizie adecvate, inclusiv returnarea unei turbine aflate pentru reparații în Canada și, de aceea, apar perturbări în aprovizionarea cu gaze în Europa.