RUSIA | Moscova a raportat succesul unui test cu racheta hipersonică Zirkon. Aceasta poate atinge o viteză de 9 ori mai mare decât cea a sunetului

19 noiembrie 2021, 11:34

Lansarea rachetei s-a făcut în Marea Albă de pe fregata „Amiral Gorshkov” și potrivit ministerului rus al apărării,  „ținta maritimă a fost anihilată printr-o lovitură directă”. Este vorba despre ciclul final de testare a rachetei Zirkon după mai multe exerciții similare inclusiv de pe un submarin nuclear. Noua rachetă hipersonică poate atinge o viteză de 9 ori mai mare decât cea a sunetului și are o rază de acțiune de peste o mie de kilometri.

La salonul aeronautic din Dubai, Rusia și-a prezentat noul avion de luptă Suhoi 75, proiectat să concureze cu F – 35-ul american. Supranumit „Șah Mat „, Suhoi 75 are un singur motor ușor, o rază de acțiune de 3.000 de km și poate lovi 6 ținte simultan pe uscat, apă sau în aer.

Experții militari spun că avionul ar putea costa între 25 și 30 de milioane de dolari . Prin participarea la Dubai Air Show 2021 Rusia speră să bifeze primele contacte cu piața externă. Fabricantul Suhoi vrea ca primul zbor să fie în 2023, iar livrările din producția de serie sunt planificate pentru 2026.

 

 

Relatare de la Liviu Iurea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite