Rusia confiscă pașapoartele înalţilor demnitari de la Kremlin, relatează Financial Times

3 aprilie 2023, 20:46

Ministerul britanic al Apărării citează informații furnizate de serviciile secrete, potrivit cărora FSB, Serviciul Federal de Securitate rus, a confiscat pașapoartele unori înalți oficiali ruși și ale unor directori de companii de stat, scrie Financial Times. Motivul: Kremlinul vrea să-i împiedice astfel să dezerteze sau să scurgă informații secrete.

De asemenea, regulile de călătorie în afara Rusiei au fost înăsprite pentru funcționarii de la vârful puterii. Măsurile arată suspiciunea Kremlinului și a serviciului de securitate rus în ce privește loialitatea elitei din Rusia, tot mai nemulțumită de efectele războiului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat informația, pentru Financial Times. Referindu-se la înalții funcționari, Peskov a spus: „Există reguli mai stricte pentru aceștia. În unele locuri sunt formalizate, iar în altele depind de o anumită decizie, se aplică anumitor angajați”.

Unii dintre oficialii ruși care au fugit din țară s-au oferit să furnizeze secrete de stat în schimbul azilului politic în țările în care s-au refugiat.

Practica reținerii pașapoartelor datează în Rusia încă din epoca sovietică. Oficialii ruși care aveau acces la secrete de stat erau puși să-și predea pașapoartele. După invadarea Ucrainei anul trecut, practica a fost extinsă.

Călătoriile în străinătate au fost restricționate în cazul funcționarilor cu funcții importante în stat. Potrivit Financial Times, directorilor unei companii de stat le este interzis chiar și să călătorească cu mașina mai mult de două ore distanță de Moscova, fără o permisiune specială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite