Rusia întrerupe furnizarea de energie electrică pentru Finlanda

Finlanda Nato
Finlanda Nato
14 mai 2022, 13:49

Exporturile din Rusia către Finlanda „sunt la zero în prezent, iar acest lucru se întâmplă de la miezul nopţii (21.00 GMT), aşa cum a fost anunţat”, a declarat Timo Kaukonen, manager de operaţiuni la Fingrid, operatorul reţelei.

Operatorul finlandez a mai transmis că suspendarea nu a avut niciun impact asupra pieței și că Finlanda „poate face față” reducerii, deoarece electricitatea rusă reprezintă o mică parte din consumul total al țării.

„De asemenea, vine vara și va fi nevoie de mai puțină electricitate”, a spus Reima Päivinen, vicepreședinte senior la Fingrid, adăugând că este „încrezător că nu vor fi probleme majore” iarna viitoare.

Vineri, Fingrid a declarat că Rusia suspendă exporturile de energie din cauza problemelor cu plățile.

Finlanda trebuie să ceară aderarea la NATO fără întârziere, au anunțat, în comun, președintele țării și guvernul de la Helsinki. Cererea oficială va fi trimisă aliaților după votul din Parlament, de săptămâna viitoare. Secretarul general al Alianței a promis o aderare rapidă și fără probleme. La Moscova însă, nervozitate maximă. Intrarea Finlandei în NATO e o amenințare la adresa Rusiei, avertizează Kremlinul.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că posibila aderare a Finlandei la NATO a marcat o „schimbare radicală în politica externă a țării” și a avertizat cu privire la contramăsuri de represalii.

Finlanda are o graniță de 830 de mile cu Rusia, iar aderarea sa ar însemna că Rusia ar împărți o graniță cu o țară care este aliniată oficial cu SUA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite