Rusia mută rachete nucleare tactice mai aproape de graniţele Uniunii Europene, în Belarus

25 mai 2023, 14:50

Rusia a trimis deja în Belarus rachete Iskander-M, care pot avea încărcătură convențională sau nucleară. De asemenea, Moscova a trimis câteva avioane Suhoi 25, adaptate pentru a fi, eventual, folosite în operațiuni nucleare tactice.

”În contextul înmulţirii masive a ameninţărilor de la graniţa vestică a Rusiei şi Belarus, s-a luat decizia unor contramăsuri în domeniul nuclearo-militar”, a spus Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării.

Moscova repetă insistent că nu transferă rachete nucleare tactice pe teritoriul Belarus, ci doar le depozitează în țara vecină.

Convenția semnată la Minsk cuprinde multe paragrafe secrete însă stipulează că doar Rusia va avea controlul asupra acestor arme și asupra oricăror decizii privind utilizarea lor.

Anunțul privind mutarea unor arme nucleare tactice pe teritoriul Belarus a fost făcut încă din luna martie de președintele Vladimir Putin. La momentul respectiv, Alianța Nord-Atlantică declarase că retorica lui Putin e periculoasă și iresponsabilă.

Spre deosebire de armele nucleare strategice, care pot rade de pe fața pământului orașe întregi, focoasele tactice sunt mici și sunt destinate unor lovituri limitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite