Rusia nu e mulțumită de răspunsurile Statelor Unite și NATO, dar lasă ușa deschisă pentru dialog. Propunerile au ajuns la președintele Vladimir Putin

27 ianuarie 2022, 19:37

Kremlinul a anunțat că propunerile Statelor Unite și ale NATO au ajuns la președintele Vladimir Putin, care le analizează.

Lumea întreagă se aștepta la o reacție virulentă din partea Rusiei, care, prin vocea ministrului de Externe, a explicat că răspunsul oferă speranță pentru un dialog serios, dar doar asupra unor probleme secundare.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Chestiunea principală este mesajul nostru clar că orice viitoare extindere a NATO spre est şi desfăşurarea de armament care ameninţă Federaţia Rusă sunt inacceptabile.

Secretarul general al NATO consideră că Rusia ar trebui să renunțe la poziția de forță coercitivă, la retorica agresivă și la acțiunile maligne împotriva aliaților și a altor națiuni.

Rusia ar trebui, de asemenea, să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde sunt desfășurate fără consimțământul țărilor respective, iar toate părțile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia„, a declarat Jens Stoltenberg.

VEZI Secretarul general al NATO: Am trimis răspunsul către Moscova. Suntem în fața unui moment critic pentru securitatea euroatlantică. Rusia ar trebui să se abțină de la orice retorică agresivă, coercitivă

Schimbul acesta de replici este urmărit cu foarte mare atenție de soldații ucraineni aflați pe linia frontului, care spun că deocamdată trebuie să-și păstreze calmul.

Un incident a tulburat totuși calmul acestor militari joi dimineață, când un camarad de-al lor a tras în soldații care păzeau o fabrică de armament. Bărbatul a reușit să fugă cu arma și muniția din dotare.

Dar nici în tabăra separatiștilor pro-ruși nu e liniște. Unul din reprezentanții acestora a cerut astăzi Moscovei echipament modern pentru a face faţă ucrainenilor. Declarațiile făcute de acesta confirmă ceea ce Kievul reclamă de multă vreme, anume că Moscova îi sprijină pe separatiști financiar și militar, acuzații negate mereu de Kremlin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite