Rusia va închide ambasada de la Sofia dacă Bulgaria nu revine asupra deciziei expulzării a 70 de diplomaţi ruşi

Tensiuni Moscova-Sofia
Tensiuni Moscova-Sofia
30 iunie 2022, 21:20

Guvernul bulgar a anunţat marţi expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, pe motiv că ar lucra pentru serviciile secrete ruse.

MAE rus a afirmat că decizia expulzării a fost luată de guvernul bulgar ”la cererea unor forţe externe”.

S-au amplificat astfel tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria, ţări cu relaţii tradiţional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean care a studiat în SUA, la Harvard, a susţinut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse.

Petkov a fost demis săptămâna trecută prin moţiune de cenzură, iar socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat că a luat singur decizia expulzării, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier.

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a remis joi către MAE bulgar o notă diplomatică în care cere ca până vineri Bulgaria să revină asupra expulzării diplomaţilor ruşi. În caz contrar, va cere Moscovei să ia în calcul închiderea completă a ambasadei ruse de la Sofia.

Eleonora Mitrofanova nu a făcut nicio declaraţie publică, dar a calificat expulzarea diplomaţilor ruşi drept un ”pas ostil fără precedent”.

Kiril Petkov a cerut joi Rusiei să-şi retragă această notă şi să menţină deschise canalele diplomatice între Bulgaria şi Rusia ”în spiritul relaţiilor trecute şi viitoare” dintre cele două ţări. Petkov subliniat că ambasada rusă la Sofia va rămâne cu 43 de diplomați, număr suficient, faţă de cei 12 ai ambasadei bulgare la Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite