S-au finalizat lucrările de restaurare a Mănăstirii Frumoasa din Iași. Restaurarea ansamblului a început în mai 2018, printr-o finanțare europeană

21 martie 2022, 09:19

Restaurarea ansamblului a început în mai 2018, printr-o finanțare europeană. Acum au fost reabilitate clădirile existente și a fost reconstruit în totalitate Palatul pentru femei, după schițele originale găsite în arhive.

Ctitorie de la sfârșitul veacului al XVI-lea (1583-1586) a hatmanului Meletie Balica și a soției sale, Ana, Mănăstirea Frumoasa este amplasată în zona de sud a Municipiului lași, la circa 3 km de Centrul istoric al municipiului, în vecinătatea altor monumente de importanță locală sau națională: Casa Moruzi zisă și „a Călăului”, Biserica Sf. Atanasie și Chiril numită și „Socola Mică”, mănăstirile Cetățuia, Galata, Hlincea și Vlădiceni. Ansamblul actual este rezultatul unui efort de construire început în veacul amintit și desăvârșit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când mănăstirea a fost reconstruită în stil neoclasic, prin grija egumenului Ioasaf Voinescu.

Printre odoarele cele mai de preț ale bisericii de la Frumoasa există o deosebită icoană a Maicii Domnului îmbrăcată în argint. coana de argint a Maicii Domnului, purtând pe cap o coroniţă de aur, încrustată cu pietre preţioase a fost dăruită bisericii de Ecaterina Roset, soţia lui Constantin Mavrocordat. Pe latura inferioară a icoanei se află următoarea inscripție în limba greacă: „Din evlavie pentru Maica Domnului, Ecaterina a îmbrăcat cu argint această icoană cu banii ei. Era fata lui Constantin Roset şi doamnă a unui stăpânitor, om foarte bun, Mavrocordat, adică Constantin. Ecaterina, doamna lui Constantin Mavrocordat”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite