S-au scumpit uleiul, citricele, cartofii, legumele și pâinea. Și mărfurile nealimentare au prețuri mai mari, în medie cu 10% față de începutul anului. Inflația a ajuns la 7,9%

10 noiembrie 2021, 17:23

Clienții sunt nevoiți să plătească mai mult pentru majoritatea alimentelor față de începutul anului. Prețul uleiului a crescut cu aproape 23%. În topul scumpirilor urmează citricele, cartofii, alte fructe, legumele și pâinea, arată cele mai recente statistici oficiale.

Producătorii agricoli pun scumpirile pe seama cheltuielilor mai mari de producție.

Elena Andreescu, producător de fructe, comuna Cândești, județul Dâmbovița: Fără un milion jumate nu prinzi un om la lucru în livadă.

FLORIAN NEAGU, producător de legume, comuna Gostinari, județul Giurgiu: Folia iar e scumpă. E 15 lei un kilogram. Înainte era 7 lei, 8 lei. S-au scumpit toate.

Și mărfurile nealimentare sunt mai scumpe, în medie, cu 10%, față de începutul anului. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la energie.

Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale, cu 46%. Urmează energia electrică și combustibilii, cu 23,1% și, respectiv, 21,3%. În cazul combustibililor, prețurile au crescut și pentru că importurile au fost mai mari, dar și mai scumpe. La marile burse internaționale, prețul barilului de petrol s-au dublat de la începutul anului.

Reprezentații sectorului energetic spun că scumpirile sunt o consecință a faptului că producția nu face încă față cererii tot mai mari, odată cu reluarea activităților economice la nivel mondial. Numai în octombrie, prețul gazelor a crescut cu peste 20% față de luna septembrie.

SILVIA VLĂSCEANU, director executiv, Asociația Producătorilor de Energie Electrică: Și prețul energiei este influențat de prețul gazelor naturale. O parte din cantitatea de energie produsă se produce din gaze naturale. Toate acestea sunt legate între ele și determină până la urmă o scumpire în lanț.

Și unele servicii s-au scumpit. Rata anuală a inflației a urcat, în octombrie, la 7,9%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului. Economiștii spun că producția internă nu acoperă necesarul de consum și din acest motiv trebuie să importăm mai scump.

ADRIAN MITROI, economist: Suntem o țară cu deficit semnificativ. Și atunci pe calea importurilor aspirăm această inflație mai ales din materiile prime, combustibili și energie. Atenție la inflația aceasta de calitate mai slabă! Prețul a rămas la fel, calitatea e mai slabă.

Economiștii se așteaptă la creșteri de prețuri și la final de an, în condițiile în care consumul va spori în perioada sărbătorilor. Banca Națională a anunțat deja că rata anuală a inflației și-ar putea menține trendul crescător până spre mijlocul anului viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite