Sancțiunile occidentale impuse Rusiei „scoală din morți” un celebru brand auto din perioada sovietică

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
16 mai 2022, 11:01

Mișcarea pare să fie primul transfer major de active private în mâinile statului, după ce oficialii ruși au amenințat că vor naționaliza întreprinderile occidentale care s-au restras din Rusia pe fondul invaziei din Ucraina.

„Am decis să listez fabrica ca un activ al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch”, a anunțat Sobyanin.

„Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvitch în 2022”, a adăugat el, promițând că va păstra „majoritatea” din personalul și subcontractanții uzinei Renault.

Un brand sovietic emblematic, mașinile Moskvitch au fost omniprezente pe străzile Uniunii Sovietice zeci de ani. Compania a fost declarată falimentară în 2006, la 75 de ani după lansarea primului său model și la cinci ani după producerea ultimului vehicul.

Renault a început producția de mașini în Rusia, ca parte a unui joint venture cu orașul Moscova, în 2005.

„Azi am luat o decizie dificilă, dar necesară”

Renault, care a avut cea mai mare expunere pe piața rusă dintre toți producătorii de automobile occidentali, și-a suspendat operațiunile la fabrica sa din Moscova în martie 2022, din cauza invadării Ucraina de către Rusia.

„S-au semnat acorduri în vederea unui transfer al activelor ruseşti ale grupului Renault Federaţiei ruse şi Guvernului de la Moscova”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Industriei şi Conerţului.

Renault a confrmat această cesiune a părţii sale de aproximativ 68% din Avtovaz, principalul constructor de automobile în Rusia. Însă grupul francez precizează că-şi păstrează opţiunea de a răscumpăra acţiunile timp de şase ani.

Niciun detaliu financiar nu a fost furnizat luni, însă ministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, declara în aprilie că Renault prevedea să-şi vândă activele ruseşti la valoarea „simbolică de o rublă”.

„Azi am luat o decizie dificilă, dar necesară, şi facem o alegere responsabilă faţă de cei 45.000 de salariaţi din Rusia, păstrând performanţa grupului şi capacitatea noastră de a reveni în această ţară în viitor, în alt context”, a declarat directorul general al Renault, Luca de Meo, citat în comunicatul grupului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite