Sancţiune UE fără precedent: Polonia ar putea rămâne fără drept de vot în Consiliul European

20 decembrie 2017, 15:17

Este o sancţiune care nu a mai fost niciodată invocată, iar Comisia Europeană a luat această decizie după ce în Polonia au fost votate legi prin care justiţia devine subordonată politicului. Activarea articolului 7 din tratatul de la Lisabona, numită şi “opţiunea nucleară”, pentru că Polonia ar rămâne fără drept de vot, va fi probabil blocată în Consiliu.

Şefii de stat şi de guvern au ultimul cuvânt. E nevoie de unanimitate pentru o asemenea sancţiune, iar Ungaria a anunţat deja că votează împotrivă.

Anunțul făcut de prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, vine la capătul a aproape de doi ani în care executivul de la Bruxelles a atras în repetate rânduri atenția Poloniei asupra faptului că modificările legilor justiției aduc atingere statului de drept. În ciuda dialogurilor numeroase și a declanșării procedurii de infringement la adresa Poloniei, lucrurile nu s-au îmbunătățit.

Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene: „Cu inima grea am decis să iniţiem articolul 7.1. Faptele nu ne lasă altă soluţie. Am venit în faţa dvs în iulie şi atunci am spus că am ajuns aproape în situaţia de a invoca articolul 7.1. De atunci, situaţia nu s-a îmbunătăţit, ci dimpotrivă, s-a deteriorat, aşa că nu avem altă opţiune decât să facem acest lucru astăzi.”

Premierul Poloniei a reac’ionat la anunțul de la Bruxelles cu o declarație în care arată că reforma judiciară este necesara, dar că va veni în ianuarie la Comisia Europeană pentru a discuta aceaste probleme.

Vicepremierul ungar a anunțat că gestul Comisiei Europene este inacceptabil, violează suveranitatea Poloniei și, prin urmare, Ungaria se va opune în Consiliu declanșării articolului 7.

Suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European este încă departe, în ciuda anunțului Comisiei. Din acest moment, urmează o perioadă care se poate întinde pe mai multe luni, timp în care cazul Poloniei va fi discutat în Consiliul European și Parlament. Abia după aceste proceduri se va vota pentru declanșarea articolului 7, însă Ungaria a anunțat deja că se va opune și își va folosi dreptul de veto.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite