Scandal în Senat pentru Justiție. Încă o lege controversată a trecut, cu toată opoziția zgomotoasă a USR

20 decembrie 2017, 12:34

Organizarea judiciară a trecut de plenul Senatului, în ciuda încercărilor opoziției de a mai schimba ceva pe ici pe colo și de a protesta față de ideile puterii. A rămas stabilit că șeful secției speciale care anchetează magistrații va fi numit de CSM și nu de președintele țării, iar această secție se va ocupa de orice fapte ale magistraților, inclusiv de accidentele de circulație.

Deputații USR au vrut să vină și ei la ședință, dar nu li s-a permis accesul.

Colegii lor senatori au continuat însă războiul în plen.

De altfel, cearta USR – Putere s-a consumat și pe holuri.

Senatorii au făcut modificări și la Legea de organizare CSM. Astfel, Inspecția Judiciară va dispune de buget propriu și nu va mai depinde de cel al CSM. Votul pentru cea de-a treia lege a justiției este programat pentru mâine. În paralel, Comisia Iordache a lucrat la modificarea codurilor penale.

ACTUALIZARE Tocmai a fost suspendată ședința de plen a Senatului, pentru că timpul stabilit pentru dezbateri fusese stabilit pentru ora 17.00, când este programat să înceapă plenul comun pentru dezbaterile bugetului pe anul 2018.

Discuțiile pe cel de-al treilea proiect, Legea 317, privind CSM și Inspecția Judiciară, însă în dezbaterile de astăzi, senatorul Șerban Nicolae a spus că mai mulți magistrați au semnalat anumite probleme cu amendamentele admise în Comisia Iordache și a cerut ca astăzi, în plen, să reformuleze liber aceste amendamente. Astfel, s-a stabilit ca ședințele CSM să fie publice, să fie transmise pe site-ul instituției și să rămână acolo pentru a putea fi accesate oricând și totodată i s-a dat șefului Inspecției Judiciare funcția de ordonator principal de credite.

Au fost discuții apinse în plen mai ales la începutul ședinței când deputații USR au vrut să intre în sala de plen, însă nu au fost lăsați de angajații Senatului, pentru că ar încălca regulamentul prezența deputaților în plenul Senatului, au fost contre între Opoziție și Putere pe tot parcurusl dezbaterilor din plen, însă este clar că viziunea celor două părți asupra acestor proiecte de legi este complet diferită

ACTUALIZARE 13.40 Senatul a adoptat, în şedinţa plenului, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, informează Agerpres. S-au înregistrat 80 de voturi ”pentru”, 28 ”împotrivă” și o abţinere. Nu a fost adoptat în plen niciunul dintre amendamentele respinse în Comisia specială.

Ce modificări au fost aprobate:

Printre cele mai importante modificări aduse de comisie se numără un amendament conform căruia Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte poate investiga toate infracţiunile comise de magistraţi.

Secţia îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de magistraţi sunt cercetate şi alte persoane, potrivit unui amendament din partea UDMR.

Parlamentarii au mai decis ca această secţie să fie condusă de un procuror-şef, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.

Ședință cu scandal

Deputații USR au încercat astăzi să intre în sala de plen a Senatului, deși ei nu participă la aceste ședințe în mod normal. Deputații nu au fost lăsați să intre în sala de plen de către chestorii Senatului.

Între timp, în sală, au fost discuții aprinse între senatorul Mihai Goțiu și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, arată jurnalistul TVR Andreea Dumitrescu.

Senatorii USR au proiectatîn plenul Camerei superioare, imagini de la protestele faţă de legile Justiţiei, atât ale magistraţilor, cât şi ale populaţiei.

”Aici nu e sală de cinema”, a spus preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îndemnându-i pe senatorii USR să se aşeze la locurile lor.

De asemenea, Tăriceanu l-a avertizat pe liderul grupului USR, senatorul Cristian Ghica, să înceteze ”circul”, în caz contrar spunând că nu le va da cuvântul la susţinerea amendamentelor respinse.

”Vă rog foarte mult, nu mai perturbaţi şedinţa. Aveţi o doză de exhibiţionism excesivă. Nu transformaţi Senatul în circul dumneavoastră. Duceţi-vă la partid şi în circumscripţii şi faceţi cât circ doriţi”, a spus Tăriceanu.

La un moment dat, senatorul Mihai Goţiu a solicitat prin portavoce o listă de vot la unul dintre amendamentele respinse la propunerea legislativă de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. ”Domnul Goţiu, dacă credeţi că o să discutaţi cu mine cu ajutorul portavocii vă înşelaţi. Nu ţin cont de nimic ce vorbiţi la portavoce. La revedere!”, a mai spus Tăriceanu din prezidiu.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi seară, Raportul la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară dar şi raportul, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM. Rapoartele au ajuns pe masa senatorilor abia astăzi dimineață.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite