Scandal la Eurovision. EBU acuză înțelegeri între șase țări. TVR respinge acuzele și cere explicații. ”Dacă EBU și-ar fi comunicat suspiciunile după a doua semifinală, TVR ar fi putut investiga înainte de finală”

20 mai 2022, 14:23

Explicații, asta cere TVR de la EBU, după ce organizatorul Eurovision a acuzat România și alte cinci țări că și-ar fi dat voturi reciproc în mod suspect în cea de-a doua semifinală.

În primul rând, TVR reclamă că, deși votul din cea de-a doua semifinală a fost dat miercuri, 11 mai, EBU a transmis TVR cum s-a votat abia joi, 19 mai. Adică după opt zile de la vot și la cinci zile după finală.

TVR arată că, dacă EBU și-ar fi comunicat suspiciunile după a doua semifinală, TVR ar fi putut investiga chestiunea înainte de finală.

În al doilea rând, TVR a constatat că EBU a mutat voturile celor șase țări acuzate din a doua semifinală la Suedia, Australia și Belgia, fără nici o explicație.

În al treilea rând, EBU nu explică nici cum a fost posibil ca tocmai Suedia, Australia și Belgia să-și fi dat voturi între ele, exact pe modelul acuzat de EBU în cazul celor șase țări, printre care și România. TVR consideră că e vorba despre dublu standard.

Un alt aspect important este că EBU are mecanisme de prevenţie şi control şi, când există suspiciuni faţă de un juriu, poate trimite observatori care să supraveheze procesul de vot. Ceea ce s-a şi întâmplat în cazul a două ţări, iar specialiştii au spus că votul a fost regular.

TVR subliniază că jurizarea României s-a făcut respectând toate rigorile impuse de EBU.

În plus, TVR arată că acțiunile EBU se bazează în mare parte doar pe presupuneri. Cu toate acestea, TVR a decis să facă și o analiză internă care să arate cum s-a desfășurat procesul de jurizare.

În acest moment nu există însă nici măcar o explicație pentru faptul că România nu și-a putut anunța rezultatele în direct, ca toate celelalte televiziuni, și TVR asigură că nu a fost vorba despre o defecțiune tehnică pentru că totul a fost pregătit și confirmat inclusiv prin probe tehnice.

În urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului.

Explicația EBU:

– După cum s-a comunicat sâmbătă, 14 mai, Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) a detectat modele de vot neregulamentare în voturile juriului din șase țări participante la cea de-a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

– În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte țări în Top 5 (ținând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele însele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte țări în Top 4 și pe a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

– Modelul în cauză a fost detectat ca fiind neregulamentar de către partenerul de vot paneuropean și a fost recunoscut de către monitorul independent al voturilor, deoarece cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din celelalte 15 țări care au votat în aceeași semifinală (care includea trei dintre cele cinci mari țări: Germania, Spania și Regatul Unit).

– În plus, patru dintre cele șase țări au fost clasate în ultimele șase țări din celelalte 15 țări care au votat în această semifinală. O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce privește modelul de vot al juriului este fără precedent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite