Scandal la Roma. Fetuși îngropați într-un cimitir. Numele femeilor care au făcut întreruperile de sarcină, trecute pe cruci
12 Octombrie 2020, 11:50 (actualizat 12 Octombrie 2020, 12:43)
(actualizat 12 Octombrie 2020, 12:43) | Știrile TVR

Unul dintre cimitirele din capitala italiană a ajuns în centrul unui scandal național, după concretizarea unei reglementări a Institutului local de medicină legală. Autoritățile au decis să îngroape acolo, într-un colț, fetuşi avortați. Iar pe cruci au pus numele femeilor care făcuseră respectivele întreruperi de sarcină. Totul, fără ca acestea să știe ceva. Subiect sensibil, cu posibil impact emoțional!

Este și cazul Francescăi, căreia spitalul unde a făcut întreruperea de sacină refuzase să îi spună ce se întâmplă cu fetusul. Femeia a întrebat de nenumărate ori cum se procedează în asemenea cazuri, dar nu a primit niciodată răspuns. Acum înțelege oroarea cimitirului apărut ca peste noapte. Și cât de cumplită e nu numai amintirea, ci și faptul că i s-a pus numele pe o cruce. Sunt cel puțin 30 de femei aflate în aceeași situație, care pregătesc acum o acțiune în justiție.

S-a deschis o anchetă asupra responsabilității tuturor instituțiilor publice implicate: autoritatea sanitară locală, institutul medico-legal și administrația cimitirelor.

Cazul suscită multă emoție în Italia, țară catolică în care avortul este legal de 4 decenii, dar legea care îl reglementează e însoțită de o clauză de conștiință pe care cei mai mulți dintre medici o invocă pentru a refuza să facă întreruperi de sarcină.