Scandaluri de corupție în Bulgaria, în timp ce politicienii încearcă să formeze un nou Guvern

20 noiembrie 2021, 13:55

Cel mai mare scandal al momentului are în centru autostrada care ar trebui să lege capitala Sofia de Varna, oraș de la Marea Neagră. Construcția a început la ambele capete, dar la mijloc, nimic. Lucrările s-au oprit. Iar acolo unde sunt declarate terminate, există mari probleme legate de calitate, care chiar ar putea pune vieți în pericol.

”Acesta e locul de contact dintre pământ şi pod. Uitaţi-vă, materialul nu e potrivit pentru acest tip de construcţie. Materialele ieftine sunt bune doar pentru profitul firmelor de construcţii. Dar când le foloseşti pe drumuri, se deformează şi pun în pericol circulaţia”, spune Diana Russinova, expert european în politici de transport.

Aceste materiale ieftine costă vieţi. Anchetele au scos la iveală și că s-au atribuit contracte publice de construcție fără licitații. Mai mult, au fost date unor firme inexistente (dintre care unele sunt firme-paravan), în schimbul unor plăti în avans de sute de milioane de euro, fără ca lucrările să fi început vreodată.

Oamenii se plâng de corupție, de existența oligarhilor și de faptul că legile nu se aplică.

”Bulgaria nu e o ţară în care să vrei să trăieşti. E prea multă corupţie. Dacă aş putea, aş pleca de aici şi aş renunţa la cetăţenie”, spune un cetățean.

Despre construcția de autostrăzi, presă bulgară spune că e copilul îndrăgit al lui Boiko Borisov, șeful conservatorilor ieșiți acum pe locul al doilea la alegeri. Dar scandalurile de corupție nu se opresc la acest domeniu. Sunt dosare deschise și pentru cumpărarea de voturi sau mită pentru polițiști și administrația publică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite