Scenarii în interiorul partidelor din coaliție, după amânarea rocadei guvernamentale

26 mai 2023, 11:38

Pentru liberali există  temerea că ar putea fi afectați în alegerile din 2024. Încă de sâmbăta trecută, atunci când președintele PSD Marcel Ciolacu anunța că ar fi bine să se amâne toate negocierile legate de rocadă până când se ajunge la o soluție pentru criza din învățământ, liberalii au afirmat inclusiv public, că acest lucru nu este în regulă,  potrivit jurnalistei TVR Alina Sorocean.

În spatele ușilor închise, liberalii spuneau că probabil social-democrații nu își doresc să preia acum guvernarea și că nu vor să își asume problemele din societate, pentru că urmează un an electoral, un an în care fiecare partid va deconta pentru  protestele din stradă și pentru nemulțumiri.

De cealaltă parte, social-democrații spun că își doresc stabilitate tocmai pentru a putea rezolva aceste probleme și acesta a fost și mesajul lui Marcel Ciolacu. Președintele PSD a afirmat că trebuie ca mai întâi să se găsească o soluție pentru învățământ, pentru eliminarea pensiilor speciale, asa cum cere Comisia Europeană și abia apoi să înceapă negocierile privind rocada.

În aceste zile se depun amendamente la Camera Deputaților pentru legea care prevede eliminarea pensiilor speciale.

În acest moment, se câștigă timp pentru negocieri, pentru că UDMR a primit o ofertă zilele trecute în cadrul coaliției – li s-a transmis că nu vor mai primit ministerul Dezvoltării Regionale. Potrivit surselor, li se oferă în continuare ministerul Mediului și ministerul Fondurilor Europene. Până acum, liderii UDMR nu au dat un răspuns ferm dacă rămân sa nu la guvernare.

Rămâne de văzut când se va face până la urmă rocada guvernamentală.

Nicolae Ciucă a anunţat vineri că, în contextul grevei profesorilor, nu își mai depune mandatul și continuă să își asume responsabilitatea funcției de prim ministru. A subliniat totodată că dialogul cu sindicatele din învăţământ va continua, dar fără să dezechilibreze bugetul. Demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de prim ministru presupunea și declanșarea procedurilor pentru rocada guvernamentală.

Profesorii au intrat în a cincea zi de grevă generală, după ce şi ultimele negocieri purtate ieri au eşuat. Liderii sindicali au cerut creşterea tuturor salariilor cu 25%. Guvernul le-a răspuns că aprobă majorări doar pentru personalul nedidactic şi prime pentru ceilalţi angajaţi. Iar premierul a reafirmat în această dimineaţă că nu îşi poate asuma să dezechilibreze bugetul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite