Scenarii sumbre pentru lunile următoare | Emilian Popovici: “Dacă acum, în sezon de vară, suntem la asemenea indicatori, ce-o să ne facem la toamnă, când ne vom confrunta şi cu gripa?

20 iulie 2020, 19:03

România a trecut de 38.000de cazuri de infectare cu SARS COV-2 confirmate de la începutul epidemiei. Sunt 681 în plus faţă de bilanţul de duminică, la mai puţin de 8.600 de teste. Aproape 8% au fost pozitive. O rată foarte mare, atrag atenția medicii.

Adrian Marinescu, medic infecţionist, Institutul „Matei Balş”: “Ce înseamnă rată de pozitivitate care să arate un echilibru? Ar trebui să nu depăşim, de exemplu, doi la sută. Pe de altă parte, mă interesează care e ponderea cazurilor severe. Dacă foarte mulţi sunt asimptomatici sau au forme uşoare, nu există o presiune mare asupra sistemului medical. Problema apare atunci când vorbim de formele severe”.

Numărul celor cu forme severe a urcat la 293 – un nivel record. Ultimul vârf fusese atins în plină stare de urgenţă, pe 22 aprilie, când la ATI erau 288 de pacienţi. La Timişoara, unii dintre cei internați în stare gravă la terapie intensiva au refuzat inițial tratamentul.

Dr. Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara: În acest moment, avem cinci pacienți pe terapie intensivă, în stare destul de gravă. Dintre aceștia, trei ar avea indicație de tratament cu remdesivir. Doi au refuzat”.

În cele mai căutate spitale COVID, e tot mai greu să găseşti locuri la ATI. La Timişoara a fost dusă o unitate mobilă. Şi Ministerul Apărării va deschide spitalul de campanie. Numărul locurilor disponibile a ajuns subiect de controverse.

Între timp, un studiu făcut de o firmă privată pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în ritmul actual, la mijlocul lui august vom avea probabil între 42 şi 58 de mii de cazuri. Și peste 2100 la ATI. În cel mai pesimist scenariu, am ajunge la un milion de cazuri active la sfârşitul lunii septembrie.

Autorii studiului au calculat că între 1 şi 3 august ar urma să fie îndeplinit criteriul pentru reintrarea în starea de urgenţă, adică s-ar înregistra 10.000 de cazuri în cinci zile. Aceasta, daca nu va creşte distanţa socială şi nu vor fi respectate măsurile de prevenţie.

Autoritățile sunt însă rezervate. Premierul Ludovic Orban spune că au mai fost estimări care nu s-au adeverit. Iar ministrul de Interne a precizat că nu este un studiu oficial discutat în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. O altă cercetare în care e implicat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie estimează că, la rata actuală de răspândire a virusului, pe 19 septembrie am depăşi 2.600 de cazuri pe zi.

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: “Dacă acum, în sezon de vară, suntem la asemenea indicatori, ce-o să ne facem la toamnă, când ne vom confrunta şi cu gripa? Totul depinde de comportamentul oamenilor, dacă vor respecta măsurile într-un procent covârşitor”.

“Nu ne dorim să impunem nicio nouă restricţie suplimentară, nu ne dorim să mai luăm măsuri care să aibă efect negativ asupra economiei. Transmitem acelaşi mesaj către oameni: respectaţi regulile, respectaţi măsurile de protecţie sanitară!”, a fost mesajul lui Ludovic Orban.

Premierul a evitat să spună dacă Executivul ia în calcul o nouă stare de urgenţă, din august.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite