Scenariile pe care autoritățile le iau în calcul pentru reluarea activităților culturale din această vară

17 aprilie 2021, 22:38

Astfel de evenimente ar putea fi din nou posibile de la 1 iunie, anunță autoritățile. Organizatorii de spectacole și concerte vor avea de ales între două scenarii.

În cazul spectacolelor în aer liber, primul scenariu este acela în care ele vor fi permise indiferent de numărul de participanți și de rata de incidență din localitatea respectivă, dacă persoanele care vor să asiste la eveniment prezintă unul dintre următoarele documente: adeverința de vaccinare, rezultatul negativ al unui test PCR realizat cu maximum 48 de ore înainte, rezultatul negativ al unui test rapid sau dovada că au trecut prin boală în ultimele trei luni. Pe durata evenimentului, masca rămâne obligatorie.

Al doilea scenariu pentru evenimentele în aer liber nu impune acces pe baza dovezilor medicale. Dar se limitează numărul de participanți în funcție de rata imbolnavirilor. Cel mult 500 de spectatori la o incidență de trei cazuri la mia de locuitori și 300 la o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori.

Regulile sunt aproape aceleași și pentru spectacolele organizate în spații închise.

În localitățile în care rata de incidență este mai mică de 7,5 cazuri la mia de locuitori, sălile pot fi folosite la capacitate maximă dacă spectatorii prezintă fie adeverință de vaccinare, fie rezultate negative la testele covid sau dovada că au trecut prin boală. În lipsa acestor dovezi spectacolele pot fi organizate cu un număr limitat de participanți, cifră dictată de incidența localității.

Dacă sălile de spectacole se vor redeschide de la 1 iunie, mulți actori sunt dispuși să joace și în timpul verii.

În cinematografe, numărul spectatorilor va fi stabilit tot în funcție de incidența cazurilor din localitate. Iar regulile in interior vor fi ceva mai stricte.

Scenariile propuse rămân în dezbatere publică pentru două saptamâni, apoi vor fi trimise spre avizare către CNSU.

Surse oficiale susțin că Executivul ia în calcul reluarea concertelor din luna august, însă doar dacă țintele de vaccinare vor fi atinse.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite