Schimbarea ritualului de afundare în cristelniță și divergențele de opinie ale prelaților, după decesul bebelușului de la Suceava, în presa internațională și petiții online

7 februarie 2021, 21:50

Jurnaliștii de la BBC, CNN și New York Post au vorbit pe larg despre cazul bebelușului de șase săptămâni mort la o zi după slujba de botez.

Presa străină vorbește despre schimbarea ritualului de afundare în cristelniță care ar putea genera un conflict în interiorul Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului este primul sinodal care a afirmat că ritualul botezului trebuie analizat pe viitor pentru evitarea unor tragedii similare. Totodată, ierarhul a subliniat că și Iisus Hristos a primit botezul prin turnarea apei peste creștetul capului.

Această opinie este contrazisă de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. „Nicicum nu se schimbă ritualul. O să dau și temeiuri din sfintele canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste o mie de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm.

Divergențele de opinie ale prelaților au împărțit și credincioșii în tabere.

Marius Vasilescu, profesor de Antropologia Religiilor: În Biserica Ortodoxă Română, fie că vorbim de Ardeal, fie că vorbim de diaspora românească, botezul nu se face neapărat prin cufundare. Există inclusiv ierarhi ortodocși români, episcopi, mitropoliți, care fie au vorbit în aceste zile, fie nu, și care săvârșesc botezul prin stropire, nu prin cufundare. Tocmai pentru ca nu este o regulă foarte strictă.

Sociologul Gelu Duminică: Eu prevăd ca la un moment dat, Biserica Ortodoxă în înțelepciunea ei să găsească cea mai bună soluție astfel încât să solidarizeze populația României și în niciun caz să o antagonizeze. Pentru că în momentul de față, această practică religioasă care a generat un accident, este o sursă de antagonizare în partea religioasă a societății.

În spațiul online, peste 62.000 de persoane au semnat o petiție care cere Bisericii Ortodoxe să modifice ritualul afundării în cristelniță. Inițiatorul precizează că gestul nu e îndreptat împotriva Bisericii, își propune numai „rezolvarea definitivă a unei situații controversate”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite