Sculpturile de la Primăria Sectorului 1 se vând la licitație
17 Aprilie 2021, 23:41 | Știrile TVR

Sculpturile expuse acum o lună la Primăria Sectorului 1, care-au creat controverse, sunt scoase la licitaţie. Expoziţia, care urmărea să pună în evidenţă noua generație de sculptori, a creat mai degrabă un scandal politic, decât unul artistic, în care ţinta a fost conducerea primăriei care-a găzduit operele. Până la urmă, toată această inflamare poată fi văzută ca o reclamă pentru artiști. I-am invitat pe câţiva dintre ei să explice cum şi-au gândit lucrările.

Cincisprezece dintre operele de artă ale tinerilor artiști contemporani, care-au expus la Primăria Sectorului 1, sunt de vânzare. Prețul de pornire la licitație e de 500 de euro pentru fiecare.

Acum o lună, politicieni sau oameni obișnuiți n-au ezitat să comenteze aceste lucrări de artă în termeni destul de rudimentari: de la "femei dezbrăcate în holul unei instituții publice la drăcoaice fără sutien sau pocitanii". I-am întrebat pe tinerii artiști cum au primit scandalul. Pe unii reacțiile i-au amuzat, pe alții i-au dezamăgit.

Una dintre lucrările care-au stârnit cele mai multe comentarii e Cheap Thrills a lui Radu Panait, o lucrare inspirată din mitologie, o zeitate hibrid om animal, care atrage atenția asupra dezumanizării aduse de progresul tehnologic.

Un alt tânăr artist, Florin Zhu, ne dezvăluie ideea din spatele sculpturii sale intitulate Mărturisiri, aceea a metisajului cultural.

Expoziția „Noua Sculptură Azi. Dincolo de Canon" a urmărit să scoată la iveală tendițele noii sculpturi de azi. Tinerii artiști, unii proaspăt absolvenți de arte, au venit cu viziunea lor despre societatea de azi, cu tarele ei, cu senzația de alienare. Scandalul, cu toată partea lui negativă le-a adus vizibilitate. Acum, ca să-și continue muncă, ei au nevoie de susținere.