Scumpire record a medicamentelor în ultimii 12 ani. Medicamentele ieftine produse în România ar putea să dispară de pe piață

22 septembrie 2022, 19:40

Unităţilor medicale le este tot mai dificil să asigure tratamentul pacienților. Anticoagulantele, unele antibiotice, medicamentele pentru răceală, dar mai ales suplimentele alimentare au suferit creşteri uriaşe. În pericol este și producţia românească de medicamente. Cele ieftine ar putea chiar să dispară de pe piaţă.

În doar câteva luni, oamenii plătesc și de 3 ori mai mult pe unele medicamente față de anul trecut.

Sunt fluctuații de prețuri chiar și la medicamentele reglementate de ministerul Sănătății și Casa de Asigurări. Cele care sunt importate însă își schimbă prețul de la o lună la alta.

Și spitalele au de suferit în urma acestor măriri de prețuri. S-a dublat cheltuiala cu medicamentele.

Iar medicamentele ieftine produse în România sunt în pericol să dispară de pe rafturile farmaciilor. Au crescut mult costurile de producție și nu mai pot fi menținute la aceleași prețuri. Pentru că nu le pot scumpi din cauza reglementării impuse de stat, producătorii români cer autorităților să ia măsuri.

Prețurile medicamentelor au crescut în România cu peste 3 la sută, în medie, în mai anul acesta față de aceeași lună a anului trecut. Este un nivel-record al ultimilor 12 ani, potrivit unor date oficiale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite