Scumpiri la alimente, facturi și combustibili. BNR: Scumpirile se vor tempera abia la începutul anului viitor
11 August 2021, 19:47 | Știrile TVR

Inflația ia avânt în România. Rata anuală a crescut la 5 la sută în luna iulie, arată cele mai noi date oficiale. De la facturile lunare pentru curent și gaze, plinul de carburant și până la cumpărăturile zilnice, viața românilor a devenit din ce în ce mai scumpă. În timp ce premierul Florin Cîțu spune că aceste creșteri de prețuri sunt temporare, Banca Națională a României estimează că vom putea vorbi despre o temperare abia de anul viitor.

Viața de zi cu zi în România a devenit din ce în ce mai scumpă în ultimele 12 luni. Cele mai semnificative cheltuieli s-au resimțit la plata facturilor. Energia electrică s-a scumpit cu aproape 25 de procente, iar gazele, cu peste 20%.

O creștere mai mică a fost înregistrată la costurile pentru apă-canal și salubritate, însă bani mai mulți au fost dați și pe combustibili, care au crescut cu 13%.

EVOLUȚIA PREȚURILOR: IULIE 2020 - IULIE 2021

ENERGIE ELECTRICĂ - 24,65%

GAZE NATURALE - 20,55%

COMBUSTIBILI - 12,96%

(sursă: Institutul Național de Statistică)

Inflația a avut un impact greu de neglijat mai ales pentru coșul de cumpărături zilnice.

 

EVOLUȚIA PREȚURILOR: IULIE 2020 - IULIE 2021

ULEI - 18,08%

BRÂNZĂ - 5,05%

PÂINE - 4,59%

PEȘTE PROASPĂT - 5,76%

CARNE DE BOVINE - 2,85%

CARNE DE PASĂRE - 2,65%

(sursă: Institutul Național de Statistică)

Calculele făcute de Institutul Național de Statistică asupra produselor alimentare, nealimentare și a serviciilor pe ultimele 12 luni indică o creștere a ratei anuale a inflației la 5%.

În urma acestor creșteri, Banca Națioanală a României estimează că rata va ajunge în decembrie la 5,6%. Cu 1,5 procente mai mult decât au prognozat la început de an.

În timp ce România a ajuns la o rată anuală a inflației de 5%, în restul Uniunii Europene media este de aproximativ 2%.