Se anunță noi restricții. Măsurile vor fi aplicate imediat în zonele cu incidență a cazurilor de infectare de peste 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile

6 octombrie 2020, 19:00

Toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dar și cel al municipiului București stabilesc măsurile punctuale de care e nevoie.

Măsurile de restricție vor fi aplicate imediat în zonele cu incidență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus de peste 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Primul vizat de restricții este pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că Buserica înțelege rațiunile acestor decizii, dar atrage atenția că lăcașurile de cult sunt spații ale curățeniei și ordinii.

„Din perspectiva prezervării  unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea  acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești. Măsurile ce se impun că strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Autoritățile recomandă ca acolo unde incidența cazurilor este mare, să se lucreze pe cât posibil de acasă, în sistem de telemuncă. De altfel, a crescut numărul zonelor cu incidență de peste 3 la mia de locuitori, iar aici se va institui, punctual, carantina. Tot în carantină vor intra și cei care vor intra în Romania din țări cu grad de infectare mai mare, cu unele condiții.

Autoritățile atrag atenția că purtarea măștii este esențială pentru a ne proteja și anunță că vor intensifica peste tot controalele.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite