Se caută soluții pentru deschiderea sezonului de schi. Proprietarii de pensiuni s-au adaptat noilor condiții
12 Noiembrie 2020, 21:12

Cu iarna care bate la ușă și o pandemie în plină expansiune, soarta sezonului de schi este tot mai incertă. Administratorii de pârtii dar și hotelierii din zonele de munte privesc cu grijă către noul sezon și caută soluții pentru a putea primi turiști. Cele mai mari probleme sunt în stațiunile mici, în plină dezvoltare, unde speranțele se năruie de la o zi la alta.

Transportul pe cablu trebuie rezolvat până la începerea sezonului de schi, astfel încât riscul epidemiologic să fie minum.

Potrivit operatorilor instalațiilor, cel puțin o parte dintre ele sunt sigure: benzile transportoare, teleschiuri sau telescaunele.

Problema rămâne pentru cele închise, cu capacitate mare de transport într-o cabină. Și pentru ele se așteaptă reglementări clare.

Complicată este și pregătirea pârtiilor.

Și în alte stațiuni apropierea sezonului de schi vine cu multe semne de întrebare.

Straja, în județul Hunedoara, se pregătea în alți ani pentru câteva mii de turiști zilnic. Acum, pandemia le-a dat tuturor planurile peste cap.

În plus, proprietarii de pensiuni dornici de oaspeți s-au adaptat noilor condiții.

Teoretic, există avantajul activităților în aer liber, cu risc scăzut. Nu însă toți sunt optimiști.

Stațiunea din Munții Vălcan are una dintre cele mai mari pârtii din România: 8.100 de metri. Se bucură de patru luni de zăpadă pe an și în ultimii ani a fost tot mai căutată de schiori.