Se caută soluții pentru lipsa de medicamente antivirale și antigripale. Ministrul Alexandru Rafila: Sunt disponibile imediat pe piață produse care conțin ibuprofen și paracetamol

9 ianuarie 2023, 18:03

Antibiotice, dar și antivirale sau medicamente care reduc inflamațiile sau combat febra sunt medicamente care se găsesc cu greu în farmacii și spitale.

Unele produse nu se mai găsesc deloc, iar lipsa lor a fost reclamată și pe site-ul Ministerului Sănătății pentru astfel de situații.

În fiecare zi apar mesaje despre lipsa oseltamivirului, recomandat în tratamentul gripei, sau a antitermicelor pentru copii.

La Ministerul Sănătății sunt întalniri între autorități, colegiul farmaciștilor, Agenția Națională a Medicamentului și producătorii de medicamente.

Alexandru Rafila susţine că a primit asigurări că situaţia se va rezolva.

Și producătorii de medicamente au anunţat că vor trimite către firmele de distribuţie toate categoriile de medicamente care sunt solicitate, iar spitalele care tratează pacienți cu infecţii respiratorii vor avea medicamente pe stoc.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: În perioada următoare sunt disponibile imediat pe piață produse care conțin ibuprofen și produsele care conțin paracetamol, inclusiv variante pediatrice. Nu sunt probleme în aprovizionare. De asemenea, am identificat la unul dintre producătorii de generice cantități suplimentare de oseltamivir.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice din România: E nevoie de o verficare a modului în care se consumă aceste medicamente. Dacă facem stocuri nu înseamnă că vom fi preventivi. Dimpotrivă, vom fi preventivi dacă ne protejăm.

Probleme sunt şi din cauză că sunt întârzieri în livrarea materiei prime şi a recipienţilor din China, țara în care se produce o mare parte din substanțele active pentru paracetamol, penicilină și ibuprofen.

Medicii de familie au și probleme, dar spun că nu este o situație dramatică.

Gindrovel Dumitra, şef Grupul de Vaccinologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei: Dacă nu există un anumit antitermic, există un altul. Noi, de obicei, folosim alternativ antitermice pentru controlul temperaturii și dacă nu găsim paracetamol sub formă de picături, e sub formă de supozitoare sau comprimate. Găsim soluții.

Autorităţile iau în calcul să suspende exporturile de antitermice şi antibiotice, pentru o perioadă de şase luni, și așteaptă un răspuns de la Comisia Europeană în cursul acestei săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă