Se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

27 martie 2018, 07:40

Anul 1918 găsea România într-o ipostază ingrată: intraserăm în Război de partea Antantei, adică a Imperiului Rus, Angliei şi Franţei. România spera că va reuşi să readucă între graniţele sale Transilvania, dar era o ţară măcinată. Două treimi din teritoriu erau pierdute în faţa Puterilor Centrale, iar situaţia părea fără scăpare. Unirea cu Basarabia părea doar un vis.

Filip Iorga, istoric: „România intră în război, anul 1916 e dezastruos, pierdem Ţara Românească şi Dobrogea, autorităţile, Familia Regală, Guvernul se retrag la Iaşi.”

Speranţa că nu este pierdut totul a venit de la oportunitatea ivită pentru Unirea cu Basarabia, provincia care, de mai bine de 100 de ani, din 1812, era anexată de Imperiul Ţarist, dar era încă populată în mare parte de români. Momentul câstigarii autonomiei Basarabiei în cadrul Rusiei este văzut de România ca unul prielnic pentru revenirea provinciei sub aripa țării. Așa se face că, în 27 martie 1918, cu 86 de voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și 36 „abțineri” la Chişinău se ia decizia Unirii Basarabiei cu România, în prezența premierului român Alexandru Marghiloman.

Atât documentul care atesta Unirea Basarabiei cu România, cât şi alte marturii ale momentului istoric se regasesc astazi în grija celor de la Arhivele Naţionale.

Unirea Basarabiei cu România a fost recunoscuta oficial de marile puteri în 1920, prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris. Bucuria românilor a durat însa doar 20 de ani pâna în 1940, anul în care Stalin ia decizia alipirii Basarabiei la Uniunea Sovietică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă