Se încheie valul patru al pandemiei, vine valul cinci și în România. Medicii spun că vaccinarea este singura armă împotriva virusului

Vine valul 5
Vine valul 5
12 noiembrie 2021, 20:50

Scăderea numărului de cazuri nu înseamnă o victorie în lupta cu virusul, spun autoritățile.

Raed Arafat, şeful DSU: Un val 5 este posibil, nu pot să spun la ce moment, dar este posibil, cu cât avem rată de vaccinare mai mică, un val 5 poate să aibă impact cum a fost acest val care a trecut acum, pentru că diferența între un val 5 care oricum poate că va veni, care este cu un procent mare de vaccinați, și unul care este cu procent mic de vaccinați, este impactul major pe sistemul sanitar.

Cu o rată de vaccinare a populației de doar 43%, țara noastră ar putea fi lovită de o nouă criză sanitară, în valul 5 al pandemiei.

Octavian Jurma, cercetător, medic epidemiolog: S-ar putea să fie un platou de lungă durată cum a fost, de fapt, și între valul 2 și valul 4, a fost un platou foarte înalt, am avut mereu 1500 de oameni în ATI, ăsta e riscul cel mai mare, să ne stabilizăm în zona asta, de 3-4000 de cazuri pe zi.

Radu Țincu, medic primar terapie-intensivă şi toxicologie: Cel mai probabil, în următoarele zile vom asista la o scădere a numărului de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă. România a avut acest val patru extrem de intens și a fost cam singura țară din spațiul european care a avut un val de o asemenea amploare. Dacă această creștere care o anticipăm a fi în România undeva în primele luni ale anului viitor, va prinde populația la fel de slab imunizată, cel mai probabil vom avea un val cinci de amplitudine.

Numărul de infectari cu COVID a scăzut într-o zi cu aproape 11%. În 24 de ore au fost înregistrate și 307 decese.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite