Se închid centrele de vaccinare anti Covid. De la 1 iulie mai pot imuniza doar medicii de familie care au contract pentru vaccinări cu Casa de Asigurări de Sănătate

28 iunie 2022, 18:36

Marea majoritate a centrelor de vaccinare, cum era şi cel de la Circul Metropolitan din Capitală, şi-au încetat de mult activitatea, în lipsa solicitărilor. Cele care au mai rămas disponibile, foarte puţine, îşi închid de acum porţile.

De la 1 iulie, toţi care doresc să se vaccineze anti-Covid trebuie să se adreseze medicilor de familie.

Sunt români care pleacă în străinătate în vacanţă sau la tratament şi acolo li se cere să fie vaccinaţi anti-Covid.

Dar cei mai mulţi nu ştiu unde se mai pot imuniza: nu există o hartă a cabinetelor implicate.

De la 1 iulie, îi pot ajuta doar medicii de familie care au contract pentru vaccinări cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Dr. Elisabeta Spătaru, medic de familie, Timişoara: Vaccinul fiind multidoză, nu ne permitem să facem stocuri în aşteptarea pacienților. Comandăm doar la momentul în care avem suficienţi solicitanţi. Dozele care rămîn le distrugem.

Sunt şi medici care nu au destui doritori şi preferă să-i îndrume pe oameni către alţi colegi. Se tem să nu li se impute dozele nefolosite dintr-un flacon deschis.

Dr. Raluca Zoițanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie: În continuare scrie că Direcţia de Sănătate Publică este obligată să recupereze costul dozelor pierdute şi este foarte interpretabil ce înseamnă doze pierdute peste limita din lege, adică peste 25 la sută. Ştim cum se întâmplă, acum ni se spune: este în regulă, vaccinaţi, dar peste un an, doi, vine Curtea de Conturi şi spune: nu este în regulă.

De la Ministerul Sănătăţii nu am primit nici un punct de vedere legat de obiecţiile medicilor.

Între timp, şi în România se înmulţesc din nou cazurile de Covid. Au fost aproape patru mii în ultima săptămână, o creştere de peste 50 la sută, faţă de bilanţul anterior. Dintre cei care au ajuns la ATI şi au murit, cei mai mulţi erau nevaccinaţi.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist, director medical Institutul „Matei Balş”: O persoană care e în vârstă sau are boli cronice, din păcate, se poate infecta acum, are acest risc şi poate să facă o formă severă. Şi atunci ar trebui să-şi crească protecţia chiar prin varianta de vaccin pe care o avem la îndemână acum.

Aproximativ 8 milioane de români au schema completă de vaccinare, dar mai puţin de zece mii au făcut o a patra doză.

În ultima săptămână, doar 3500 de persoane s-au mai vaccinat, majoritatea cu rapel.

Mulţi aşteaptă noul vaccine, care ţinteşte tulpina Omicron şi subvariantele sale care au dus la înmulţirea infectărilor în tot mai multe ţări.

Prof. univ. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreşedinte, Societatea Română de Epidemiologie: Am dobandit o experienţă foarte mare în a gestiona această infecţie. E foarte puţin probabil să ne mai confruntăm chiar şi în toamnă sau în iarnă cu situaţii de lockdown.

Mare parte a populaţiei are anticorpi de la vaccinare şi de la trecerea prin boală, așa că specialiştii se aşteaptă ca situaţia din spitale să rămână sub control, chiar dacă va creşte numărul infectărilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite