Se nasc tot mai puţini copii în România. În 2021 am atins cel mai mic număr al naşterilor din ultimii 100 de ani

10 februarie 2022, 17:27

În ultimii 30 de ani în cele 4 sate ale comunei Pardoşi din Buzău s-au născut tot mai puțini copii. Iar de 4 ani, natalitatea este zero. Tinerii au plecat la muncă în alte părți.

„Copii nu s-au mai născut în comună de câțiva ani buni. Avem populație îmbătrânita, de peste 70 de ani și tindem către depopulare în continuare”, spune Iulian Preda, primarul comunei Pardoşi.

În comună mai sunt şapte copii care merg la școală. În altă localitate. Clădirea din comună stă să se dărâme și de mai bine de 30 de ani nimeni nu i-a mai trecut pragul. Localnicii își amintesc cum era pe vremuri. Ulițe pline de copii, râsete, gălăgie.

Datele arată că peste 70% dintre cupluri spun că momentan nu își doresc copii. Siguranța locului de muncă și situația financiară sunt motivele invocate.

În ultimii ani vârsta la care o femeie face un copil începe la 27 de ani. Și cele mai multe se opresc la unul.

„Numărul mic de copii observat anul asta nu se datorează unei scăderi a fertilității, ci unei scăderi a numărului de oameni, de femei”, spune sociologul Bogdan Voicu.

„Cauzele sunt de natură comportamentală, ţine mai ales de mentalul populaţiei, mai ales feminine, a României. Femeia modernă ţine să îşi construiască mai întâi o carieră şi apoi să îşi realizeze viaţa de familie. Pentru a încuraja natalitatea înseamnă a crea nişte politici care să determine femeile să devină mame, cât mai devreme, fiind convinse că în felul acesta nu îşi întrerup cariera profesională”, e de părere Vladimir Alexandrescu, de la Institutul Naţional de Statistică.

Datele arată că în mediul rural a crescut numărul copiilor născuți în afară căsătoriei. În unele județe, precum Călărași, Ialomița, Teleorman sau Mureș proporția trece de 50%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite