Secțiile ATI sunt depășite de valul de bolnavi de Covid-19. Medicii spun că pacienții ajung la spital cu forme grave

6 aprilie 2021, 22:18

Ultimul pat liber pentru cazuri critice de Covid din județul Iași s-a ocupat azi. E în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon, unde zilnic sunt trataţi în medie 20 de bolnavi în stare gravă.

Mai mult de jumătate au stat acasă până când nu au mai putut respira. Au saturație sub 80 la sută și nevoie urgentă de oxigen.

Diana Cimpoeșu, medic-şef UPU SMURD Iaşi: Sunt din nefericire pacienți care evoluează negativ și în felul acesta eliberează, nedorit, un ventilator, pe care imediat îl ocupăm. Deocamdată suntem la acest nivel de vârf, incomparabil cu alte luni din această pandemie.

De două săptămâni, situația devine aproape imposibil de gestionat. Ar fi o gură de oxigen dacă ar intra în circuit unitatea mobilă de Terapie Intensivă cu 12 paturi.

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Astăzi va fi finalizată și instalația de alimentare cu oxigen și vor fi aduse cele 3 stocatoare. Imediat vom prezenta documentația către DSP și vom începe admiterea pacienților, probabil în decurs de 2-3 zile.

Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi: Sperăm că, după toate verificările, la jumătatea săptămânii, aceasta să devină funcțională și să poată primi pacienți cu Covid-19, care au nevoie de ATI.

Nu pot fi folosite încă nici cele 18 paturi de ATI de la Spitalul modular de la Lețcani până când nu se fac toate reparațiile.

Oltul are două spitale suport Covid cu 25 de locuri la ATI. Toate sunt ocupate. În ultimele zile se confruntă cu cel mai mare număr de pacienți infectați de la începutul pandemiei.

Radu Liviu, manager SM Caracal: Cum se eliberează un pat, se ocupă foarte repede.

Marius Ionescu, şeful Secţiei Boli Infecţioase, SJU Slatina: Terapia e plină de foarte mult timp. Sunt pacienți cu forme grave, care au stat acasă 7 zile, vin la spital și efectiv nu mai avem ce să le facem.

Și Clujul se confruntă cu o situație critică. Azi avea toate locurile de Terapie Intensivă ocupate.

Tasnadi Szilard, prefectul judeţului Cluj: Din păcate, stăm foarte rău, pentru că paturi nu mai sunt nici măcar la non ATI. De ATI nici nu are rost să mai povestim. Paturile sunt epuizate în totalitate. Eventual, se mai găsesc 2-3 paturi, dar numai în o zi sau două din săptămână, dar doar la spital de copii.

Autoritățile discută acum cu managerii spitalelor private pentru a prelua bolnavi de covid.

Ultima soluție luată în calcul e transformarea unor corpuri din spitale de stat în secții Covid, dar asta implică timp mai mare de pregătire.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite