Secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare al Ucrainei: Rusia menține 92.000 de militari în apropierea frontierei comune, dar nu există riscul iminent al unei ofensive

16 decembrie 2021, 20:36

După întâlnirea cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, secretarul general al NATO a declarat că alianța este preocupată de dispozitivul militar uriaș pe care Rusia l-a desfășurat în apropierea frontierei cu Ucraina.

Jens Stoltenberg a precizat că Moscova a trimis în apropierea Donbasului zeci de mii de soldați, tancuri, artilerie, transportoare blindate, drone, sisteme de război electronic. Stoltenberg a spus că nu sunt semne ale unor reduceri sau încetiniri ale concentrării de forțe armate, ba chiar procesul continuă.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Am transmis un mesaj foarte clar că suntem gata să discutăm cu Rusia. Noi chiar credem în dialog. Noi credem că dialogul este important, în special în timpuri dificile, aşa cum sunt acum. Invitaţia pe care am transmis-o, de a ne întâlni în cadrul Consiliului NATO – Rusia, rămâne valabilă. Suntem gata să ne aşezăm la masa dialogului, dar nu vom face niciun compromis faţă de dreptul oricărei naţiuni suverane, aşa cum este Ucraina, să-şi aleagă propria cale, sau faţă de principiul ca Ucraina şi cei 30 de aliaţi să decidă când este gata Ucraina să se alăture alianţei„.

Secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Olexiy Danilov, a declarat că Rusia menține 92.000 de militari în apropierea frontierei comune, dar nu există riscul iminent al unei ofensive.

El adaugă încrederea Kievului că pericolul a trecut după discuția video în care președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina.

Danilov spune că, deși există o creștere a numărului militarilor ruși la frontieră, nu există riscul iminent al unei invazii. El precizează: „Nu este atât de simplu, dacă ar dori să mențină poziții pe teritoriul nostru, ar avea nevoie de 500 – 600.000 de oameni”.

Rusia poate aduce numeroși militari în 24 de ore, dar nu atât de mulți încât să poată declanșa o invazie.

Kievul speră că, în cazul unui atac, ar primi armament din Occident.

Danilov a dat asigurări că Ucraina nu vrea escaladarea situației pentru a prelua controlul asupra estului țării, aflat sub controlul separatiștilor susținuți de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite