Secretarul de stat al SUA: Războiul din Ucraina "va continua probabil pentru o perioadă semnificativă de timp"
09 Septembrie 2022, 15:57 (actualizat 09 Septembrie 2022, 16:00)
(actualizat 09 Septembrie 2022, 16:00) | Știrile TVR

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, crede că războiul din Ucraina "este posibil să continue pentru o perioadă semnificativă de timp", transmite CNN.

Vorbind la o conferință de presă la sediul NATO din Bruxelles, Blinken a declarat că "vedem că Ucraina face progrese reale, demonstrabile, în mod deliberat" în contraofensiva sa în recuperarea părților din țară aflate sub controlul Rusiei.

El a spus că nu vrea să se antepronunțe "unde va ajunge și cât de departe se va ajunge, dar semnele sunt pozitive" și a reiterat că ucrainenii "luptă pentru propria lor țară" ceea ce este un factor decisiv.

"Forțele ruse din Ucraina, multe dintre ele habar nu au de ce se află acolo. Unii nici măcar nu au știut unde au fost trimiși. Vedem rapoarte potrivit cărora moralul lor este scăzut. Iar atunci când nu știi pentru ce lupți nu este ceva sustenabil", a declarat Blinken.

"Acum, Rusia are resurse semnificative, resurse militare. Acționează în mod oribil, fără discriminare. Ucrainenii suportă

un cost incredibil de greu", a declarat Blinken. "Chiar și pe linia frontului acum, în și în jurul zonei Herson, chiar dacă fac progrese, ei suportă costuri reale, dar, în mod fundamental, luptă pentru propria lor patrie."

Diplomatul american crede că cetățenii ruși vor vedea în cele din urmă prețul pe care îl vor plăti din cauza războiului.

"În ce fel îmbunătățeşte Putin viața poporului rus? Cum îi ajută războiul? Cum le asigură viitorul? Cum creează acest lucru oportunități pentru ei?", a întrebat el. "Nu numai că nu face asta, ci face exact opusul. Este izolarea Rusiei de lume. Refuză oportunitățile. Îi epuizează resursele, resurse care ar trebui să ajute poporul rus."