Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi. „Delegaţiile noastre au găsit discuţiile de astăzi utile, sincere şi constructive”

Anthony Blinken și Wang Yi
Anthony Blinken și Wang Yi
9 iulie 2022, 08:48

ACTUALIZARE „În pofida complexităţii relaţiilor noastre, pot să spun cu o anumită încredere că delegaţiile noastre au găsit discuţiile de astăzi utile, sincere şi constructive”, a declarat Blinken după 5 ore de discuţii cu Wang, a doua zi după o reuniune a şefilor diplomaţiilor G20 din Bali.

Am exprimat profundele preocupări ale SUA privind retorica şi activităţile din ce în ce mai provocatoare ale Beijingului cu privire la Taiwan şi importanţa vitală a menţinerii păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan„, a adăugat totuşi Biden.

SUA sunt îngrijorate de presiunea militară sporită a Beijingului din ultimii ani asupra Taiwanului, insula de democraţie pe care China o consideră o parte a teritoriului său şi pe care a jurat să o recucerească într-o zi.

Antony Blinken i-a cerut, de asemenea, omologului său chinez, ca ţara sa să se delimiteze faţă de Moscova şi să condamne „agresiunea rusă” asupra Ucrainei.

Este cu adevărat momentul în care trebuie să ne ridicăm cu toţii, cum au făcut-o ţările G20 una după alta, pentru a condamna agresiunea şi a cere, între altele, ca Rusia să autorizeze accesul proviziilor alimentare blocate în Ucraina„, a declarat Blinken.

El a spus că nu a perceput „niciun semn” de cooperare din partea Rusiei.

În ajun, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a plecat de la reuniunea cu omologii săi din G20 după ce s-a confruntat cu un torent de critici privind invazia rusă din Ucraina.

ACTUALIZARE „Într-o relaţie atât de complexă şi importantă precum cea dintre Statele Unite şi China, sunt multe lucruri de discutat”, a declarat Antony Blinken, în timp ce el şi Wang Yi pozau în faţa drapelelor american şi chinez într-un hotel din Bali. „Aşteptăm cu nerăbdare o conversaţie productivă şi constructivă”, a adăugat el.

China şi Statele Unite trebuie „să lucreze împreună” pentru a încerca să reducă tensiunile care le opun, a afirmat ministrul chinez de externe la începutul întâlnirii.

„China şi Statele Unite sunt două ţări mari, aşa că este necesar pentru cele două ţări să păstreze schimburi normale”, a declarat Wang Yi. „Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că această relaţie continuă să avanseze pe drumul cel bun”, a adăugat el, lansând un apel la „respect reciproc”.

Întâlnirea, care urmează unui summit G20 în Bali, marchează primele discuţii în persoană, din octombrie, între cei doi şefi ai diplomaţiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă