Secretarul de stat american: Occidentul nu va recunoaște niciodată referendumurile de anexare din Ucraina
27 Septembrie 2022, 21:37 (actualizat 27 Septembrie 2022, 21:42)
(actualizat 27 Septembrie 2022, 21:42) | Știrile TVR

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marţi că Statele Unite şi aliaţii săi "nu vor recunoaşte niciodată" anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina, relatează AFP.

"Noi şi multe alte ţări am fost clari. Nu vom recunoaşte, nu vom recunoaşte niciodată, anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre organizarea acestor "referendumuri" în teritoriile aflate sub control rus.

Rusia şi autorităţile din regiunile pe care le ocupă în Ucraina au afirmat marţi ca votul "da" este în mare parte în fruntea acestor "referendumuri" de anexare.

Şeful diplomaţiei americane a reiterat că Statele Unite şi aliaţii lor vor riposta cu noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei. El a vorbit alături de ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar, care a cerut o revenire la "dialog", deoarece "aşa cum am spus în public şi în privat, acest conflict nu este în interesul nimănui".

"Este important să ne amintim ce se întâmplă aici", a continuat Blinken. "Rusia a invadat Ucraina, a cucerit teritorii şi s-a angajat într-o acţiune diabolică în aceste teritorii, forţând populaţia locală să plece". Unii oameni sunt strămutaţi, iar alţii "pur şi simplu dispar", a spus el.

"Apoi duc ruşi acolo, instalează guverne marionetă şi organizează referendumuri manipulând rezultatul pentru a pretinde că aceste teritorii aparţin Rusiei", a denunţat responsabilul american, adăugând că Statele Unite vor sprijini eforturile Ucrainei de a "recuceri" aceste teritorii de la ruşi.

Sursa: Agerpres