Secretarul de stat Antony Blinken a pledat pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO cu scopul de a contracara influența Chinei
23 Martie 2023, 06:31 (actualizat 23 Martie 2023, 07:04)
(actualizat 23 Martie 2023, 07:04) | Știrile TVR

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a pledat miercuri pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO în special cu scopul de a contracara influenţa Chinei, informează joi AFP.

"Cred sincer că ar trebui să ne întoarcem în UNESCO", a spus secretarul de stat american în faţa unei comisii parlamentare.

"Nu pentru a le oferi un cadou, ci pentru că ceea ce se întâmplă acolo contează cu adevărat", a spus el, citând în special dezbaterile din cadrul organizaţiei cu sediul la Paris despre inteligenţa artificială sau educaţie.

Statele Unite s-au retras în timpul administraţiei Trump, la sfârşitul anului 2018, ca represalii pentru ceea ce au invocat ca fiind o atitudine părtinitoare, anti-israeliană, a agenţiei ONU. Suspendaseră deja plata cotizaţiilor în 2011, când palestinienii au devenit membri.

"China este acum cel mai mare contributor la UNESCO", a menţionat Blinken şi "nu suntem nici măcar la masă. Este important să ne întoarcem acolo".

Departamentul de Stat al SUA a solicitat 150 de milioane de dolari pentru a finanţa această eventuală revenire în propunerea de buget pentru 2024 a administraţiei Biden, care a fost recent înaintată spre aprobare Congresului. Preluare: Agerpres