Secretarul general al ONU îndeamnă la solidaritate şi cooperare într-o ”lume în pericol”

Secretarul General al ONU Antonio Guterres
Secretarul General al ONU Antonio Guterres
14 septembrie 2022, 08:58

„Ne confruntăm cu o lume în pericol în eforturile noastre de a promova pacea, drepturile omului şi dezvoltarea durabilă”, a declarat Guterres. „De la conflicte legate de schimbările climatice, până la un sistem financiar defectuos care dezamăgeşte ţările în curs de dezvoltare, sărăcie, inegalităţi şi foamete, divizări şi neîncredere”, a subliniat secretarul general al ONU.

„Pentru a face faţă acestor provocări sunt necesare o solidaritate continuă”, o „cooperare” şi „construirea de consensuri şi soluţii”, a insistat Guterres, cu o săptămână înainte de începutul lucrărilor la nivel înalt ale Adunării Generale.

Începând de marţea viitoare, zeci de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume urmează să vorbească rând pe rând de la tribuna Adunării Generale, în cadrul acestei mari reuniuni anuale.

Chiar dacă oficial nu este prevăzută nicio schimbare în program, funeraliile reginei Elisabeta a II-a, lunea viitoare, în timpul cărora numeroşi lideri ai lumii ar urma să asiste, mai fac să planeze anumite incertitudini cu privire la agenda acelei săptămâni, în special asupra ordinii în care vor fi susţinute discursurile şi organizării unor evenimente paralele.

Summitul asupra Educaţiei, prevăzut pentru luni şi la care 90 de şefi de stat şi de guvern au confirmat în prealabil că vor participa, este menţinut.

Antonio Guterres nu se va deplasa la Londra pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a, potrivit purtătorului său de cuvânt.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite