Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în Ucraina: Sunt aici pentru a arăta sprijinul UE faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a țării

Josep Borrell
Josep Borrell
5 ianuarie 2022, 07:26

De mai multe săptămâni, Moscova este acuzată că a desfăşurat trupe la frontiera de est a Ucrainei în vederea unei potenţiale ofensive. Rusia a negat orice înclinaţie beligerantă şi a denunţat „provocările” NATO.

„În faţa întăririi militare a Rusiei, sunt aici pentru a arăta sprijinul UE faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a indicat Josep Borrell pe Twitter.

Însoţit de ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, Josep Borrell se va deplasa mai întâi în estul ţării, pe „linia de contact” cu separatiştii proruşi, cu care Kievul este în război din 2014

Acest conflict, care a izbucnit după anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, a făcut peste 13.000 de morţi.

Josep Borrell va merge apoi la Kiev pentru întrevederi cu alţi responsabili ucraineni. Această vizită „subliniază sprijinul ferm al UE faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei într-un moment în care ţara se confruntă cu consolidarea militară şi acţiunile hibride ale Rusiei’, a indicat luni Comisia Europeană.

Ministerul ucrainean de Externe a mai afirmat într-un comunicat că vizita „are ca scop confirmarea sprijinului UE pe fondul acţiunilor agresive ale Rusiei”.

Josep Borrell va discuta cu omologul său ucrainean şi despre mijloacele de „descurajare a Rusiei de la o nouă agresiune, inclusiv prin intermediul sancţiunilor economice”, potrivit Kievului.

Aceasta este prima vizită a unui şef al diplomaţiei europene pe linia de front de la declanşarea războiului în estul Ucrainei.

Eforturile diplomatice pentru a dezamorsa criza ucraineană s-au intensificat în ultimele săptămâni, mai ales cu o discuţie telefonică între preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi american, Joe Biden, la sfârşitul lunii decembrie.

Rusia şi SUA au programate pe 9 şi 10 ianuarie, la Geneva, discuţii pe tema Ucrainei, urmate pe 12 ianuarie de o reuniune NATO-Rusia şi pe 13 ianuarie de o alta în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

UE se îngrijorează că va fi lăsată deoparte în aceste negocieri, iar Josep Borrell a insistat de mai multe ori ca ‘orice discuţie privind securitatea Europei să se ţină în coordonare şi cu participarea UE’.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite