Şeful poliţiei din Franța vrea să îi oblige pe greviştii de la salubritate să înceteze protestul. Mai mult de 8.000 de tone de gunoaie, pe străzile din Paris

Mai mult de 8.000 de tone de gunoaie pe străzile din Paris
Mai mult de 8.000 de tone de gunoaie pe străzile din Paris
16 martie 2023, 17:43

Mai mult de 8.000 tone de gunoaie s-au adunat pe străzile Parisului după ce lucrătorii de la salubritate s-au alăturat în urmă cu peste o săptămână grevelor la nivel naţional împotriva reformei pensiilor.

Ministrul de Interne Gérald Darmanin şi şeful poliţiei îi ceruseră anterior primarului să oblige personalul să colecteze gunoiul pentru a se evita probleme de igienă, însă Anne Hidalgo a refuzat.

Hidalgo, o socialistă, a fost de partea greviştilor, spunând că problema nu constă în protestul acestora, ci în planul preşedintelui Macron de reformă a pensiilor.

Greviştii au anunţat deja că îşi prelungesc acţiunea până luni.

Incineratoarele de deşeuri din afara Capitalei sunt închise. În Franţa, în situaţii de urgenţă, greviştii pot fi forţaţi să reia lucrul. Cei care refuză pot fi sancţionaţi cu până la 6 luni de închisoare şi 10.000 de euro amendă.

Fotografii cu mormane imense de gunoi blocând trotuarele Parisului sunt văzute tot mai mult ca o publicitate negativă pentru capitala franceză, care va găzdui anul viitor Jocurile Olimpice.

Greva afectează jumătate din oraş, în zonele unde autorităţile municipale sunt responsabile cu colectarea gunoiului. În restul arondismentelor, salubrizarea este asigurată de o firmă privată.

După ce primăria a apelat la compania privată pentru a strânge pe timpul nopţii mormanele de gunoi din zonele cele mai murdare ale oraşului, demonstranţii au ameninţat că vor împiedica firma să presteze această activitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite